A férfiak rák-esélye mögött főleg biológiai okok állnak?

Keveset nyom a latban az életmód?

A férfiaknál a legtöbb rák kialakulásában nagyobb kockázatot jelent a biológia, mint az életmód. Sokkal inkább, mint a nőknél – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A legtöbb rákos megbetegedés jelentkezésének magasabb kockázata inkább biológiai, mintsem életmódbeli különbségeknek tudható be a férfiaknál – mutattak rá az amerikai Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute) szakemberei.

Nem világos azonban, miért szembesülnek magasabb rizikóval a férfiak, mint a nők. Egy új tanulmány azt sugallja, hogy ennek okai a biológiai különbségek – ezek sokkal jelentősebbek, mint az életmódbeli szokások, mint például az étrend, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A rákkutató intézet vezette kutatás szerint a férfiaknak még akkor is nagyobb az esélye a legtöbb rák kialakulására, ha a kockázatos magatartásokhoz és a rákkeltő hatásokhoz alkalmazkodtak – áll az American Cancer Society folyóiratban.

„Eredményeink azt mutatják, vannak különbségek a rák előfordulási gyakoriságában, amelyek nem magyarázhatók pusztán a környezeti hatásokkal. Ez arra utal, hogy a férfiak és a nők között belső biológiai különbségek vannak, amelyek befolyásolják a rákhajlamot” – mondta Sarah S. Jackson, a tanulmány szerzője, a Nemzeti Rákkutató Intézet Rákjárványügyi és Genetikai Osztályának munkatársa.

Hozzátette: a nemek közötti különbségek okainak megértése a rákkockázat tekintetében fontos információkkal szolgálhat a megelőzéshez és a kezelések javításához.

Tudta, hogy egyes női és férfi daganatok, rákok és betegségek esetén Önnek adókedvezmény jár?

A tanulmány során a kutatók számszerűsítették az olyan viselkedési formák mértékét, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás; az antropometria, beleértve a testtömeg-indexet és a magasságot; az életmódbeli tényezők, például a fizikai aktivitás, az étrend és az alkalmazott gyógyszerek – ezek, valamint a kórtörténet együttesen mutatták a férfiak túlsúlyát a 21, mindkét nemnél jellemző rákosodási helyen.

Az elemzésben 171.274 férfi és 122.826 nő vett részt, életkoruk 50 és 71 év közötti volt. Az adatok egy 1995 és 2011 között lefolytatott egészségügyi tanulmányból származtak.

A krónikus gyomorégés megduplázza bizonyos rákos megbetegedések kockázatát – állapították meg a kutatók.

A 26.693 talált rákos betegség közül – 17.951 a férfiaknál és 8.742 nőknél fordult elő – csak a pajzsmirigy- és epehólyagrák száma volt jelentősen alacsonyabb a férfiaknál, mint a nőknél. Más anatómiai helyeken a kockázatok 1,3-10,8-szor magasabbak voltak a férfiaknál, mint a hölgyeknél.

A legnagyobb rizikót az erősebbik nem képviselőinél a nyelőcsőrák esetében tapasztalták, 10,8-szor nagyobb kockázattal; a gégerák esetében 3,5-szer nagyobb volt az esély; gyomorkardiánál 3,5-ször, húgyhólyagráknál 3,3-szor magasabb kockázatot azonosítottak.

A nemek közötti kockázatos magatartások és rákkeltő hatások közötti különbségek a legtöbb daganatos megbetegedésnél a férfiak túlsúlyának szerény hányadát tették ki – a nyelőcsőrák 11 százalékától a tüdőrák 50 százalékáig.

A szakemberek rámutattak arra, hogy ennek a tanulmánynak is vannak korlátai – például, hogy nem  vették figyelembe az idős populációkban a ráktól eltérő okok miatti halálozást, illetve néhány fontos kardiovaszkuláris kockázati tényezőt, utóbbiak esetében ugyanis a férfiak köztudottan magasabb rizikónak vannak kitéve.

További kutatásokra van szükség a kockázati tényezők kölcsönhatásának jobb megértéséhez – összegezték megfigyeléseiket a szakemberek.

Férfiak és rákkezelés – Hogyan jönnek létre a szexuális mellékhatások? – 2. rész

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.