A 10 legboldogabb ország a világon – a magyarok sehol nincsenek

Mi tesz boldoggá egy országot? A minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a magas várható élettartam, a pénzügyi stabilitás, a szabadság, a társadalmi kapcsolatok, vagy mindezek kombinációja? És hogyan lehet rangsorolni egy olyan minőséget, amelyet szinte lehetetlen számszerűsíteni? A World Happiness Report az elmúlt kilenc év során ezt a kihívást vállalta magára, és sokféle adatra támaszkodva – leginkább a Gallup World Poll felmérésére – meghatározta, hogy a világ egyes országai hogyan állnak a boldogság, vagy ahogy a jelentés nevezi, az “átlagos nemzeti életértékelés” tekintetében.

Videó – Mitől függ a boldogság?

A szokásos adatok figyelembe vétele mellett a csapat idén a COVID-19 hatását is megvizsgálta az emberek életminőségére, figyelembe véve a mentális egészségtől és a társas kapcsolatoktól kezdve a munkahelyi biztonságon át a kormánynak a világjárványra adott válaszáig mindent. Eredményeik rávilágítanak azokra az országokra, amelyek nemcsak boldog, magas életminőséget biztosítanak lakosaiknak, hanem a viharos COVID-19-korszakban is jólétet biztosítottak polgáraiknak.

Finnország

Fotó: 123rf.com

Lehet, hogy Finnországban hideg és sötét telek vannak, de az északi életmód egyértelműen jól áll a finneknek, akiknek köszönhetően az ország már harmadik egymást követő évben került a World Happiness Report élére (2017-ben az ötödik helyen álltak). A 7,889-es pontszámmal Finnország ismét a többi nemzet számára is megadja az alaphangot, ha olyan tényezőkről van szó, mint a társadalmi támogatás, az egészséges várható élettartam, a szabadság, a korrupció érzékelése és a disztópia.

Finnország országként a lakosok és az idelátogatók számára hozzáférést biztosít a vízhez, a hatalmas vadonhoz nemzeti parkokkal és síközpontokkal, valamint az ország ikonikus lappföldi régiójához – a szamii nép, a rénszarvasok és az északi fény otthonához.

Izland

Fotó: 123rf.com

Ezt az északi szigetországot az utazók a forró forrásokkal, vulkánokkal, gejzírekkel és lenyűgöző tengerparti vízesésekkel teli drámai tájai miatt szeretik. De bár Izland az utóbbi években a turisták körében is népszerű célpont, az itt egész évben élők olyan életminőséget élveznek, amely a World Happiness Report második helyére emeli őket (2020-ban a negyedik helyről a második helyre lépett előre).

Dánia

Fotó: 123rf.comA skandináv Norvégia és Svédország és az európai szárazföld közötti hidat képezi ez a vízben gazdag ország, számos szigettel, az ikonikus Nyhavn kikötővel és a gyönyörű fővárossal, Koppenhágával.

Az ország a 2020-as második helyről 2021-ben a harmadikra esett vissza, de évek óta következetesen a világ öt legboldogabb országa között foglal helyet.

Svájc

Fotó: 123rf.comAz északi és skandináv országok sorát megtörve Svájc, a Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország közé beékelődött kis ország. A világ legszebb hegyei között fekvő Svájcban festői alpesi falvak, gyönyörű tavak, síközpontok, túraútvonalak, valamint világhírű óra- és csokoládéipar található.

Az ország többek között stabilan magas GDP-vel büszkélkedhet, ami anyagi biztonságot nyújt lakosainak.

Hollandia

Fotó: 123rf.com

Ez az európai nemzet a kontinens északnyugati partvidékén található. A turisták által kedvelt Amszterdam, az ország fővárosa a csatornáiról, kerékpárosbarát utcáiról, múzeumairól és arról a házról ismert, ahol Anne Frank a II. világháború alatt rejtőzködött. Amellett, hogy az ország évről évre lenyűgöző számú látogatót vonz, nagyon boldog helyieknek ad otthont, ami a 2021-es World Happiness Report (Világ Boldogságjelentés) ötödik helyét eredményezte.

Svédország

Fotó: 123rf.comA skandináv nemzetekhez magas boldogsági rangsorral csatlakozik Svédország, a tengerparti szigetekben, gleccseres hegyekben, hatalmas erdőkben és tavakban gazdag ország. Bár Svédország népessége a fővárosban, Stockholmban és a nagyvárosokban, Göteborgban és Malmőben a legsűrűbb, az ország többek között a természethez való hozzáférést, a magas várható élettartamot, erős társadalmi támogatást és az élet szabadságát biztosítja polgárai számára.

Németország

Cobbled street and architecture of historic town of Rothenburg ob der Tauber view, Romantic road of Bavaria region of GermanyNémetország a 2020-as 17. helyről 2021-re a hetedik helyre emelkedett, amivel az ország bekerült a jelentés áhított top 10-es rangsorába. A viszonylag nagy európai országnak közös határai vannak egy maroknyi, a World Happiness Report által figyelemre méltónak tartott országgal, köztük Dániával, Svájccal és Hollandiával.

Amellett, hogy boldog életet biztosít az embereknek, Németország sok mindenről híres – leginkább a művészetekben és éjszakai életben gazdag fővárosáról, Berlinről, valamint az évente megrendezett müncheni Oktoberfestről.

Norvégia

Fotó: 123rf.com

Nem maradhat ki ebből a skandinávok által dominált rangsorból Norvégia sem, amely 2021-ben a nyolcadik helyen áll. Ez a helyezés némi visszaesést jelent a 2020-as ötödik helyezéshez és a 2019-es harmadik helyezéshez képest, de megerősíti az országnak a World Happiness Reportban elért kiemelkedő általános helyezését. A Svédországgal határos tengerparti ország a vikingek országaként ismert, tájképét fjordok, hegyek és óriási gleccserek jellemzik.

Új-Zéland

Fotó: 123rf.com

Új-Zéland kilencedik helyezése csak még lenyűgözőbb, ha figyelembe vesszük, hogy ez az egyetlen nem európai nemzet, amely felkerült a World Happiness Report 2021-es top 10-es listájára. Az Óceániában található szigetország (közvetlenül Ausztrália partjainál) két fő földdarabból áll: az Északi- és a Déli-szigetből, valamint több mint 700 kisebb szigetből. Az ország a 2020-as nyolcadik helyről kissé visszacsúszott a jelenlegi kilencedik helyre, de évről évre erős versenyző marad a boldogság terén, köszönhetően (többek között) erős szociális támogatási rendszerének és alacsony disztópia-érzetének.

Ausztria

Fotó: 123rf.com

A 2021-es World Happiness Report top 10-es rangsorába épphogy bekerült Ausztria, a tengerparttal nem rendelkező európai ország, amely gyönyörű hegyeiről, remek síeléseiről és művészi, zenei városáról, Bécsről (amely egyben az ország fővárosa is) ismert. A gyönyörű táj, a sport és a művészet mellett Ausztria továbbra is jól szerepel az országot boldoggá tevő tényezők, köztük a nagylelkűség, a GDP és a várható élettartam tekintetében.

A boldogság rangsorolása (átlagos életértékelések alapján) alapján Magyarország a 43. helyen áll Szerbia után.  

Mi a boldogság?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.