Egészséges emberészet

Az Élj a Tehetségeddel Generációs Tehetségmentor Program vezetője, Szuhai Nóra ahhoz, hogy szemléltesse az egészséges életciklusok kapcsolatát az idővel kertész-emberésznek állt. Összekapcsolt egy gyümölcsöt termő fát és az embert.

Az ember léptékű idő leginkább egy analógiával magyarázható. Ha egy mag a földbe kerül a születést jelképezi. Mihelyst sikerül kibújnia a földből, és van egy pici gyökere, az olyan, mint a csecsemőkor, sérülékeny, sok gondoskodást igénylő. Amikor a növénynek megerősödik a szára, fejlődik, belépett a gyermekkorba. Levelei lesznek, egyre több és több kapcsolódási pontja lesz magával és a környezetével. Emberi léptékben ez a gyermek és serdülő kor. A fiatal felnőttkorban kezd termőre fordulni, és amikor megérleli a gyümölcseit, belépett a felnőttkorba. Sokáig terem, majd elhalnak először kisebb majd nagyobb ágai, végül az egész fa. Ez az öregedés, elmúlás jelensége az emberek életében. A mese azért volt, hogy lásd, akkor vagy jó helyen, ha összhangban vagy a saját ciklusaiddal.

Én 21 évesen, melyik életciklusomban vagyok?

Ha megnézzük a fás példát, akkor már egy-egy gyümölcsöt megérlelsz, – időnként már van egy kis bevételed,- ám ez még mindig az érés, a gyarapodás fázisát éled. Nem lehet rólad három kosár gyümölcsöt leszedni, ami ellát egy egész családot. Nincs még kellő tapasztalás múltad, sem tudásban, sem munkában. Látszik, hogy a gyümölcs, amit érlelsz ízletes lesz, és elég erős vagy az életre, de még eltelik pár év, mire összejön a három kosár szüretkor. Tudomásul kell venned, hogy még tapasztalnod, fejlődnöd kell mind a munkában, mind a magánéletben, hiszen csak így lehet esélyed, hogy eljuss az aratás korszakába, amikor már sok-sok termésed lesz.

shutterstock_14079295

Gondolom, azért ez a folyamat nagyon könnyedén romba dönthető…

Hogyne! Számos példa közül most egy jellemzőt emelek ki, amivel a ti generációtok küzd. Nem adtok elég időt arra, hogy megérjenek az ötletek (értsd: gyümölcsök). Azzal borul fel a harmónia, hogy túl gyorsan akartok aratni, pedig még fejlődnötök kéne. Csakhogy a saját életciklusát senki sem erőszakolhatja meg. Hiteltelen lenne, ha egy 23 éves fiatalállna a Magyar Nemzeti Bank élén, mert nem érett még meg arra a dologra, amit képvisel, nem állt még ki elegendő vihart nincs elég tapasztalása, ereje.

Mi a helyzet, ha valaki vagy valami belerondít az egészséges folyamatba?

Én mint kertész, annak érdekében, hogy gyorsabban érjen be a termés éjszaka is megvilágíthatom a fát, vagy nagy mennyiségű műtrágyát adhatok neki. Sőt, betehetem egy fóliasátorba is, hogy védve legyen a külső hatásoktól. Hogy mi lesz ennek az eredménye? Túlterhelem a fámat, mert túl sok gyümölcsöt akarok róla leszedni és beleszakad vagy pedig nem lesz olyan édes a termés.

Hallottad már azt a szót, hogy kényszer érett? Ilyen az az ember is, aki túl korán lát el olyan feladatokat, amelyek még nem neki valók. Az eredmény kudarc, lelki problémák, esetleg szomatikus betegségek. Amikor fiatalokkal foglalkozomkülönösen odafigyelek arra, milyen feladatokban tudják leginkább megélni az adottságaikat. Mint kertésznek ugyanis tudnom kell, a rám bízott fa éppen melyik életciklusában van, és azt is, mire van szüksége a barackfának, a fügének, mire egy tölgynek, vagy egy juharnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.