Súlyos agykárosodás okozója lehet a COVID

Három évvel a covid-19 világjárvány kirobbanása után a tudósok még mindig csak tapogatóznak és folyamatosan kutatják azt, hogyan hat a vírus az emberi szervezetre.

A Nature folyóiratban megjelent egyik új tanulmány szerint a covid-19 összefüggésbe hozható az agykárosodással. A kutatásban 401, 51 és 81 év közötti beteg adatait elemezték, akiknél a betegség előtt és hónapokkal azután is végeztek agyvizsgálatot. Ezeket 384 olyan személy adataival hasonlították össze, akik nem fertőződtek meg a coviddal, de életkoruk, a nemük, a kórtörténetük és még a társadalmi-gazdasági státuszuk is egyezett azokéval, akik elkapták a vírust.

A szürkeállomány csökken

A szürkeállomány – amely egyébként minden évben csökken – segít a mozgás, a memória és az érzelmek szabályozásában. Ám a covid-19-ben szenvedő betegeknél – akiknél körülbelül 4,5 hónappal a fertőzés után végeztek második agyvizsgálatot – nagyobb volt a szürkeállomány elvesztése, mint azoknál, akik nem voltak betegek. A fertőzöttek a normál 0,2-0,3 százalékos veszteség helyett 0,2–2%-os extra szürkeállományt veszítettek a különböző agyi régiókban, és több szövetkárosodást is elszenvedtek, beleértve azt is, amely a szagláshoz kapcsolódik.

fejfájás, depresszió

Az, hogy miért okoz agykárosodást a vírus, még a tudósok előtt is homályos. Tény, hogy korábbi kutatások során már rájöttek arra, hogy a szaglás jelentős mértékű elvesztése együtt jár a szürkeállomány térfogatának csökkenésével.

“A másik magyarázat lehet magának a vírusnak a hatása, vagy azért, mert behatol az agyba, vagy azért, mert gyulladást vált ki” – írták a kutatók.

Mit tapasztalhatunk mindebből?

A kutatók ezt külön nem nézték, de a résztvevőkkel kognitív teszteket végeztek, amelyben a figyelmet és a hatékonyságot vizsgálták, ennek az lett az eredménye, hogy a betegségen átesettek kevésbé tudtak koncentrálni.

Hogy milyen egyéb neurológiai tüneteket okozhat a covid-19 még vizsgálják, de azt már tudni lehet, hogy sok olyan beteggel találkoztak, akiknél szövődmény lett a stroke, a perifériás neuropátia (gyengeség, zsibbadás és idegkárosodás okozta fájdalom), a Guillain-Barre-szindróma (autoimmun betegség, amelyben az ember immunrendszere károsítja az idegeket, ez izomgyengeséghez és néha bénuláshoz vezet), enkefalitisz (agyi gyulladás, amelyet vírus vagy baktérium okozhat) és fáradtság, bizsergéses tünetek.

Olvasd el ezt is!

Van, aki 30 métert se sétálhat – A hosszú Covid tüdő-, szív- és agyi szövődményei

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.