Nyakunkon az omikron: Lehet-e most utazást foglalni?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mi legyen az eltervezett utazásokkal, síeléssel, nyaralással.

Sorra zárják külső határaikat az omikron variáns felbukkanása miatt a világ országai, de Európában az unión belül még szabad az utazás. Hogyan tervezzünk a rendkívüli bizonytalanságban? Merjünk utazni?

A rövid válasz: most érdemes kivárni az új foglalásokkal.

 

A helyzet ugyanis az, hogy két héten belül sokkal többet fogunk tudni az omikron variánsról. Addig pedig drasztikusan visszaesnek a foglalások, az árak biztos nem mennek feljebb. Nincs miért sietni.

Annak kell kiderülnie, hogy az új variáns mennyire fertőzőképes, mennyire hatnak rá a vakcinák, illetve mennyire súlyos betegséget képes okozni. Ma úgy tűnik, hogy gyorsabban terjed a deltánál, de nem okoz olyan súlyos megbetegedést, nem került vele még súlyos állapotban kórházba senki. De még nagyon kicsi a minta, amit vizsgálni tudtak. Valószínű, hogy a mai vakcinák nem annyira hatásosak ellene, mint az eddig elterjedt variánsok ellen. A tudósok éjt nappallá téve dolgoznak, hogy pontosabb válaszokat tudjanak adni ezekre a kritikus kérdésekre, ezen múlik majd az is, hogy módosítani kell-e vakcinákat. Ha igen, 3 hónap alatt már a piacon lehet az új generáció, persze kérdés, hogy milyen gyorsan jut el a világ minden tájára.

Forrás: nuus.hu