Megdöbbentő – Kevésbé fenyegeti a COVID azt, aki ezzel a betegséggel él

Meglepő eredményre jutott az allergiák és a Covid összefüggését vizsgáló kutatás. 1394 háztartásban élő, mintegy négyezer ember egészségügyi adatait elemző kutatás szerint összefüggés mutatkozik a bizonyos allergiás eredetű megbetegedések és a SARS-CoV–2 fertőzés között.

A vizsgálatban résztvevők fele nyilatkozott úgy, hogy valamilyen allergiás panasza van, ételallergia, asztma, ekcéma, vagy szénanátha. Ezt vérvizsgálattal igazolták – számol be az Index.

Korábbi kutatásoknál már előfordult olyan végkövetkeztetés, miszerint az allergiás megbetegedések, mint az asztma, valamilyen, nem túl erős védelmet jelenhetnek a Covid–19 ellen. Az amerikai egészségügyi intézmények adataiból ezzel párhuzamosan arra lehetett következtetni, hogy annak ellenére, hogy az asztma légúti betegség, nem jelentett fokozott kockázatot koronavírus-fertőzés esetén.

A friss elemzés szerint nem volt kimutatható sem védettség, sem magasabb veszélyeztetettség asztma vagy ekcéma esetén. Ugyanakkor kiugró eredményt mutattak a különböző ételallergiák, amelyek akár

50 százalékkak csökkentették a fertőzések számát

glutén, kenyér, allergia

Foto:123rf.com

Az atópiás (allergiára erősen hajlamos) asztmásoknál ismert, hogy a légútjaikban kevesebb az ACE2–receptor. Az ACE2–receptor a sejtek falán található, és azért fontos, mert a koronavírus ezekhez kapcsolódva tud a sejtbe behatolni és fertőzni.

Nem ismert, hogy ez az ételallergiásoknál fennáll-e, de vonzza a spekulációt, hogy a 2-es típusú gyulladás csökkenti az ACE2–receptorok számát a légutakban, ezzel csökkenti a fertőzés veszélyét – vélekedtek a Journal of Allergy and Clinical Immunologyben megjelent kutatás szerzői. Ezt a lehetőséget az is alátámasztja, hogy jóval magasabb szintű atópiát találtunk azoknál, akik ételallergiások, mint akár az asztmásoknál – tették hozzá.

Az elemzés ugyanakkor kimutatta, hogy fertőzés szempontjából fokozott kockázati tényezőt jelentettek kortól függően a háztartásban élő gyerekek, illetve a magas testtömegindex. Anthony Fauci, a fertőző betegségek amerikai országos intézetének (NIAID) főigazgatója és az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója úgy vélte, hogy az ételallergiáknál talált összefüggés további kutatásra érdemes.

Kiderült továbbá, hogy azoknál az ételallergiásoknál, akik mégis fertőződtek, nem volt kevesebb a tünetmentes, a betegség lefolyása az egészségesekéhez hasonló volt. Ezek fényében mindenképp érdekesek lesznek azok a kutatások, amik feltárják a jelenséget okozó mechanizmust.

Olvasd el ezt is!

Egy nemi hormon oldhatja meg a súlyos COVID fertőzést

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.