Létezik „szuperimmunitás” a koronavírus ellen – nem is keveseknél

Bizonyítékot találtak rá a tudósok

Egyes embereknél rendkívüli immunitás mutatható ki a koronavírus fertőzéssel szemben – a tudósok emberfelettinek nevezik a tulajdonságot. Az immunológusok hibrid immunitást emlegetnek. De miről is van szó?

Léteznek „golyóálló” emberek a koronavírus fertőzéssel szemben? Új tanulmányok bizonyítékot találtak arra, hogy van „emberfeletti” immunitás a Covid-19 ellen. A tudósok így nevezik ezt a meglepő tulajdonságot, az immunológusok inkább a „hibrid immunitás” elnevezést részesítik előnyben – tudatta Shane Crotty immunológus a Science szaklapban.

Egy biztos: a SARS-CoV-2 elleni hibrid immunitás lenyűgözően erősnek tűnik. Mindegy, hogyan említik, az ellenállóképesség ezen típusának létezése nagyon jó hír.

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt hónapokban számos tanulmány kimutatta: egyes embereknél rendkívül erős immunválasz tapasztalható a SARS-CoV-2, azaz a Covid-19 betegséget okozó koronavírus ellen. Szervezetük nagyon magas antitest-szintet állít elő és jelentős rugalmassággal rendelkező antitesteket termel, melyek valószínűleg képesek leküzdeni a világban keringő koronavírus-változatokat, s hatékonyak a jövőben megjelenő variánsokkal szemben is.

A kutatók esélyesnek tartják, hogy ezek az emberek meglehetősen jól védettek a legtöbb – s talán az összes – SARS-CoV-2 vírusváltozat ellen, amelyekkel valószínűleg belátható időn belül találkozni fogunk – mondta Paul Bieniasz, a Rockefeller Egyetem virológusa, aki számos tanulmány elkészítését segítette.

A 2021 augusztusában online közzétett tanulmányban Bieniasz és kollégái leírják: olyan antitesteket találtak ezeknél az embereknél, amelyek erősen semlegesíthetik a vizsgált, aggodalomra okot adó 6 vírusváltozatot. Köztük a deltát és a bétát, valamint számos más, SARS-CoV-2-vel kapcsolatos vírust, beleértve a denevérek körében terjedő egyet, a tobzoskák között terjedő kettőt, valamint azt, amelyik az első koronavírus-járványt, a SARS-CoV-1-et okozta.

“Azt is gyanítják, hogy az említett egyének védelmet élveznek olyan SARS-típusú vírusokkal szemben, amelyet még nem fertőzték meg az embereket” – jegyezte meg Bieniasz.

Fotó: 123rf.com

Valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés, kire lehet jellemző az „emberfeletti” vagy „hibrid” immunválasz?

Nos, azokra az emberekre, akik „hibrid” kitettséget éltek át. Pontosabban, 2020-ban megfertőződtek a koronavírussal, majd 2021-ben immunizálták őket az mRNS-vakcinákkal.

„Ezek az emberek lenyűgöző reakciót mutatnak az oltásra” – mondta Theodora Hatziioannou, a Rockefeller Egyetemen virológusa, aki szintén számos tanulmányt vezetett. – “Úgy gondolom, ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. A vérükben levő antitestek akár semlegesíthetik is a SARS-CoV-1-et, az első koronavírust, amely 20 évvel ezelőtt jelent meg. Ez a vírus rendkívüli módon különbözik a SARS-CoV-2-től.”

Ezek az antitestek valójában képesek voltak hatástalanítani azt a vírust is, melyet szándékosan úgy terveztek, hogy a semlegesítéssel szemben nagymértékben ellenálló legyen. Ez a vírus 20 olyan mutációt tartalmazott, melyekről ismert, hogy megakadályozzák a SARS-CoV-2 antitestek kötődését.

A csupán beoltott vagy korábban koronavírus-fertőzésen átesett emberek antitestjei lényegében haszontalanok voltak ezzel a mutáns vírussal szemben. A „hibrid immunitású” emberek antitestjei azonban semlegesíthetik azt. Az eredmények mindenképp kiemelik, mennyire erősek lehetnek az mRNS-vakcinák azon egyéneknél, akik korábban ki voltak téve a SARS-CoV-2-nek.

„Számos kutatás koncentrál jelenleg egy pán-koronavírus elleni vakcina feltalálására, amely megvédene bennünket minden jövőbeli vírusváltozat ellen. Eredményeink azt mutatják, hogy már rendelkezünk vele” – hangsúlyozta Theodora Hatziioannou.

Ehhez azonban a jelek szerint előbb koronavírus-betegnek kell lenni. A természetes fertőzéseket követően, úgy tűnik, fejlődnek az antitestek, s nemcsak erősebbé, hanem nagyobb kiterjedésűvé is válnak. Ellenállóbbak lesznek a vírus mutációival szemben.

Fotó: 123rf.com

Hatziioannou és kollégái ugyanakkor nem tudják a választ egy lényeges kérdésre: vajon mindenkinél kialakul-e ilyen figyelemre méltó immunválasz, akinek volt koronavírus-fertőzése, majd felvette az mRNS-vakcinát? „Csak néhány beteggel tanulmányoztuk a jelenségeket, mivel rendkívül fáradságos és nehéz ilyen kutatást végezni” – jelezte a virológus szakember.

Gyanítja azonban, hogy a jelenség gyakori. Mint mondta, minden egyes vizsgált embernél ugyanazt tapasztalták és a tanulmány 14 páciens adatait közölte. A feltételezést számos más tanulmány is alátámasztja, azaz támogatja az elképzelést, miszerint a koronavírusnak és az mRNS-vakcinának kitettség kivételesen erős immunitás kialakulását eredményezi.

Egy, a The New England Journal of Medicine szaklapban közzétett tanulmány, melyet 2021 augusztusában jelentettek meg, rámutatott: a tudósok olyan antitesteket elemeztek, amelyeket 2002-ben vagy 2003-ban, az eredeti SARS-vírussal (SARS-CoV-1), megfertőzött emberek szervezete termelt és akik ezt követően kapták meg az mRNS-oltást. Ezeknél az egyéneknél szintén magas szintű volt az antitest-termelődés, olyan antitesteké, amelyek a variánsok és a SARS-szerű vírusok egész sorát semlegesíthetik.

Természetesen maradtak még kérdések. Így például, mi történik, ha a vakcina felvétele után lesz koronavírus-fertőzött valaki? Vagy ha nem fertőződött meg a koronavírussal egy ember, kialakulhat-e a hibrid immunitás, amennyiben egy harmadik adag oltást kap emlékeztetőként?

Hatziioannou elmondta: ezekre a kérdésekre még nem tudják a választ, de abban biztos, hogy a harmadik oltás elősegíti az ember antitestjeinek további fejlődését.

Sejtes immunitás – Tudjuk-e, mit jelent pontosan?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.