Így utazhatsz COVID-járvány idején

Utazni jó, még ha bizonytalanná is teheti azt a koronavírus-járvány. Ki ne tartana attól, hogy megérkezve a várva várt célpontba esetleg karanténba kényszerül?!

Az Európai Unió tagországain és a schengeni térségen belüli utazást jelentősen megkönnyítheti a (hivatalosan) Uniós digitális COVID igazolványnak nevezett igazolás, amely azoknak nyújt biztonságosabb utazást, akik valamilyen okból már „védettnek” tekinthetők. Az igazolvány 2021. július 1-e óta hazánkban is elérhető – számol be a BlikkRúzs.

A digitális igazolvány segítségével, – amely kinyomtatva lehet papíralapú is – valamennyi uniós, így a magyar állampolgárok igazolhatják azt, hogy már megkapták a Covid-19 elleni védőoltást. (Ám tudni kell, hogy az uniós országok általában csak az uniós forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező védőoltásokat fogadják el.) – Ez az alapeset.

Foto:123rf.com

De megkaphatja ezt az igazolványt az is, aki felgyógyult a Covid-19 fertőzéséből, és ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív (PCR) teszteredménnyel igazolja.

Negatív a Covid-19 tesztje. Az EU-ban egységesítették a tesztek érvényességi időtartamát: ez a PCR-tesztek esetében 72 óra, az antigén gyorstesztek esetében pedig – ha azt az adott tagállam elfogadja – 48 óra. (Patikában vett és otthon elvégzett Covid-teszt az igazolványhoz nem elegendő!) Az igazolványt nemzeti nyelven (nálunk tehát magyarul) és angolul is kiállítják az egyes tagállamok hatóságai ingyen, és azt mind a 27 uniós tagállam, továbbá Svájc, Izland, Norvégia és Liechtenstein is elfogadja. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az Uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak. (Megalapozott esetben a tagállamok bevezethetnek kiegészítő intézkedéseket a magasabb járványügyi kockázatú területekről érkezőkkel szemben.)

Foto:123rf.com

A sejtelmes-rejtelmes QR-kód

Az Uniós digitális COVID-igazolvány mobil eszközön eltárolható (nyomtatott változata is igényelhető). Mind digitális, mind nyomtatott változatán szerepel egy QR-kód, az alapvető információkkal és egy digitális bélyegzővel, amely az igazolvány hitelességét szavatolja.

Amit ez a furcsa formájú ábra tárol: név, születési dátum, a kiállítás időpontja, a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk, továbbá egy egyedi azonosító. Az igazolvány QR-kódját csak leolvasni lehet, az adatokat „elemelni” és máshol eltárolni nem lehet, vagyis az adatbiztonságot illetően nincs ok aggodalomra.

Jó tudni az Uniós digitális COVID igazolványról:

Az adatok gyors ellenőrzése révén Unió-szerte kiszűrhetők és elkerülhetők a hamis igazolványok.

Az igazolvány önmagában nem minősül úti okmánynak: az utazáshoz változatlanul szükség van útlevélre, vagy más személyazonosító okmányra.

Az igazolvány nélkül is lehet természetesen utazni, de vele: az igazolvány birtokosa mentesül a teszt-, illetve karanténkötelezettség alól.

Dióhéjban a lényeg

Az Uniós digitális COVID igazolványt minden uniós tagállamban elfogadják, így lehetővé vált az EU-szerte bevezetett korlátozások összehangolt feloldása. Fő szabályként érvényes, hogy akinek van ilyen igazolványa, mentesül a járványügyi korlátozások alól, és szabadon utazhat az EU-ban.

Otthoni teszt segít a védettségi igazolvány igénylésében

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.