Egyszerre támad a koronavírus, az influenza és az RSV – Mit tegyünk, hogy elkerüljük?

Lehetséges a védekezés a hármas vírus ellen?

Tavaly és előtte még csak a Covid-19 jelentett problémát, idén azonban hármas járvány tombol, a koronavírus, az influenza és a légúti syncytia vírus (RSV) is fenyeget minket. Milyen védekezési lehetőségeink vannak?

A tavalyi év ugyanezen téli időszakában még csak a koronavírussal gyűlt meg a bajunk – tesztelőkészletekkel igyekeztünk bebiztosítani magunkat, illetve figyelni mások biztonságára, ha közösségbe megyünk.

Idén azonban hármas vírus támad: a Covid-19, az influneza és a légúti syncytia vírus (RSV). Figyelembe véve a keringő vírusokat, az orvos szakértők azt javasolják: mindenki gondolja át alaposan a kockázatokat, mielőtt megtervezi az ünnepi látogatásait.

„Nyilvánvalóan mindenki kész megtenni, amennyit tud a szokásos ünnepi időszakokban, különösen, hogy az előző években sokan lemondtunk a rendezvényekről” – mondta Henry Wu, az Emory Egyetem járványügyi szakértője. Megjegyezte: sajnos ez az új normális – körültekintőnek kell lennünk, hogy a legjobban tehessük, amit szeretnénk.

Mindenesetre, ha ünnepek előtt a betegségek kockázatát vizsgáljuk és a védekezést tartjuk szem előtt, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket.

virus

Fotó: 123rf.com

-Mennyire vagyok hajlamos a megbetegedésre?

-Milyen kockázatokkal jár a többi vendég, aki ott lesz az összejövetelen? Jelen lesznek-e idősek, csecsemők vagy olyanok, akiknek legyengült az immunrendszere és nagy a kockázata annak, hogy veszélyesen megbetegszenek?

-Mennyire prioritás számomra, hogy láthassak bizonyos embereket, vagy részt vehessek bizonyos eseményeken?

Az összejövetelek és az utazások számának korlátozása a kockázatkezelés egyik módja, akárcsak a koronavírus előzetes tesztelése – javasolta Wu.

Ha mindent meg akarunk tenni a biztonságért – szeretnénk magunkat megvédeni a vírusoktól, attól, hogy megbetegedjünk vagy megbetegítsünk veszélyeztetett személyeket a családban, baráti körben -, akkor feltétlenül idézzünk fel néhány tanulságot az előző évekből.

Az adatok alapján a tripladémia – vagyis az influenza, RSV és a koronavírus egyszerre – javában zajlik. Amerikában az influenzavizsgálaton átesett emberek közül 1-ből 1 pozitív, s csaknem 26 ezren kerülnek kórházba hetente.

Az RSV tekintetében vannak pozitív jelek. Az USA járványügyi hatóságának (CDC) adatai szerint a betegség heti esetszáma több mint felére csökkent az elmúlt időszakban.

A koronavírust sem szabad alábecsülni. Az esetek, a halálozások és a kórházi kezelések száma a hálaadási ünnepségek után többnyire növekszik – figyelmeztetnek az amerikai szakértők.

virus

Fotó: 123rf.com

Figyeljünk fel a torokfájásra!

Az újonnan közzétett adatok alapján a koronavírus leggyakoribb tünete a torokfájás. Egykor a Covid-19 árulkodó jele az ízérzékelés elvesztése volt, mely azonban mára lecsúszott a 10 legjelentősebb jelentett tünet listájáról. A szaglás elvesztése a tizedik helyre esett vissza és már a láz is hiányzik a leggyakoribb jelek közül – derült ki az eredményekből, melyeket az Egyesült Királyság Zoe Health Study tanulmánya tett közzé.

A tanulmány szerzői szerint a gyakori tünetek változása annak köszönhető, hogy új vírusváltozatok jelentek meg.

A leggyakrabban jelentett koronavírus-tünetek, gyakoriságuk sorrendjében az alábbiak:

-torokfájás

-orrfolyás

-orrdugulás

-tüsszentés

-köhögés váladék nélkül

-fejfájás

-köhögés váladékkal

-rekedtes hang

-izomfájdalmak

-a szaglás megváltozása.

A CDC szerint a koronavírus tünetei 2-14 nappal azután jelentkeznek, hogy kapcsolatba kerültünk a vírussal.

Azoknak, akiknek tünetei vannak, tesztelniük kell magukat. Az ügynökség arra is figyelmeztet, hogy egyes Covid-19-tünetek megegyeznek az influenza tüneteivel. A legjobb, ha megbeszéljük az egészségügyi szolgáltatóval, hogy mindkét vírusra teszteljenek bennünket.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.