Demencia és vírusvédelem

A koronavírus-járvány második hullámának küszöbén állva ismét aktuális a maszkviselés fontosságát hangsúlyozni. A megfelelő védőfelszerelések ugyanis bizonyítottan segítenek csökkenteni a vírus terjedését a levegőben, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent vagy beszél – akár mutat az illető tüneteket, akár nem. 

Sok család azonban, ahol demenciával élő személyről gondoskodnak, előre szoronganak a kötelező maszkviseléssel kapcsolatban, hiszen a szellemi hanyatlás időnként megnehezíti a fontos új információk befogadását és a szabály jelentőségének megértését. 

A maszk viselése jelenleg kötelező a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, ez alól csak azok jelentenek kivételt, akiknek alapbetegsége jelentősen megnehezítené a védőfelszerelés hordását.

Fotó: 123rf.com

A demenciával élők számára több szempontból is kihívást jelenthet a maszk felvétele. Előfordulhat, hogy a védőeszköz anyaga vagy érzete zavarja őket, ám az is lehet, hogy elfelejtik, miért is kell viselni. 

A szerettünk szorongását csökkentheti, ha többféle anyagú és kialakítású maszkot is kipróbálunk velük. Az is jó megoldást jelenthet, ha saját sáljukból vagy kendőjükből készítjük el a szájat takaró eszközt. 

Érdemes arra is gondolnunk, hogy hol kérjük meg szerettünket a maszk felvételére: egy demenciával élő személynek nagy stresszt jelenthet, ha egy forgalmas állomáson kell sebtiben felvennie a maszkot. Ezzel szemben, ha otthon, kényelmesen készülődve veszi fel szerettünk, esetleg könnyebben elfogadja a védőintézkedést.

Fotó: 123rf.com

Ha nehezen tudjuk meggyőzni a demenciával élő személyt a maszk viseléséről, mi is tegyük fel a sajátunkat és kérjük meg, hogy utánozzon minket. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy rendszeresen emlékeztessük arra, miért van ez a szabály. Kerüljük a bonyolult magyarázatokat és a járvány szó használatát, helyette inkább olyan korábbi élményhez kapcsoljuk a jelenlegi helyzetet, mint egy influenza vagy más hasonló fertőzés.

Amennyiben semmilyen megközelítés sem vezet célra, érdemes megbeszélnünk a kérdést a háziorvosunkkal. Emellett pedig ne feledjük, hogy vannak más, szintén az egészségünket védő intézkedések, amik továbbra is segítenek megóvni demenciával élő szerettünket. Fokozottan ügyeljünk a kétméteres fizikai távolságtartás betartására és az alapos, legalább fél percig tartó, gyakori meleg vizes és szappanos kézmosásra.

Forrás: felejtek.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Még a boltba belépésnél sem élvezem a maszk használatát
  Remélem ez még nem a demencia,paranoia jele sem a hülyeség előfutára…!!!??,.,.
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.