Darabra kimutatja a védő T-sejteket egy új, magyar fejlesztésű teszt

A T-sejtes immunitást meglehetősen komplikált kimutatni, rutinszerűen eddig erre nem is volt lehetőség.

A 444.hu cikkében megjelent hírek szerint a szegedi Avidin Kft.  bejelentette, hogy kifejlesztettek egy tesztet, ami képes kimutatni vérből, hogy kialakult-e a T-sejtes immunitás.

Sokan fontosnak tartják  ellenőriznizni azt, hogy az oltás után kialakult-e a szervezetükben védettség a koronavírus ellen. 

Ilyen vizsgálatokat kérésre az állami egészségügy nem végez, aki kíváncsi rá, annak magánlaborban kell fizetnie érte. (Zajlik állami, központi felmérés önkénteseken, de annak eredményéről egyelőre nem tudni semmit.)

A vírusok állandóan változnak, ez pedig új vírus variáns vagy törzs létrejöttét okozza. Milyen koronavírus típusok vannak a világon jelenleg és mit kell tudni róluk?

Koronavírus-variánsok – Mit kell tudni róluk? – 1. rész

Eddig csak a vérben lévő antitesteket vizsgáló teszt volt elérhető. Így akinek a szervezetében nem volt kimutatható megfelelő mennyiségű ellenanyag, az abban bízhatott, hogy egy másik védettség, az úgynevezett T-sejtes immunitást kialakult az oltás vagy a fertőzés után.

Csakhogy azt eddig nem tudta senki megméretni.

A fejlesztők kijelentették, hogy olyan módszert dolgoztak ki, amely pontosan meg tudja mondani, hogy a szervezetben hány darab védő T-sejt van. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad.

Foto:123rf.com

A vizsgálatokhoz friss vértestekre van szükség, amelyekhez a vírus egyes fehérjedarabjait juttatják, és azt mérik, hogy hány T-sejt aktiválódik, hányan tudnak fellépni a kórokozó ellen.

Aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei. Náluk tehát nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni.

Fotó: 123rf.com

Kiknek ajánlják az új fejlesztésű tesztet?

Azoknak ajánlják, akik oltást kaptak vagy régebben átestek a fertőzésen. Ez a vizsgálat adhat választ arra is, hogy az egyes vakcinák milyen erős, és milyen hosszan tartó védelmet nyújtanak.

Hogyan végzik a tesztelést? 

A tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön. Ezért egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek.

Fotó: 123rf.com

Az eredményre pár napot várni kell, és háromszor annyiba kerül, mint az antitestteszt.

Puskás László ügyvezető szerint a kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnének utánajárni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index