COVID – Ezekkel az orvosi indokokkal ellenjavallt az oltás

Kik azok, akik nem olthatók? Avagy, mik lehetnek a „Covid-19” elleni védőoltások fel NEM vételének orvosi indokai?

Kötelezővé teszi a Covid-19 elleni oltást a munkahely? Ön még mindig nem vette fel az oltást? Kik azok, akik orvosi indok miatt nem olthatók? Összegyűjtöttük, hogy a Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcináknál mik az ellenjavallatok, vagyis azok az állapotok/betegségek, amelyek fennállása esetén egy adott vakcina nem adható be.

Fotó: 123rf.com

Világszerte nagy erővel folyik a Covid-19 elleni vakcináció, és az USA-beli gyógyszerügyi hatóság, az FDA már teljes jóváhagyását adta a Pfizer vakcina 16 év felettieknél való alkalmazására (azaz már nem csupán vészhelyzeti engedélyről van szó). Ezzel párhuzamosan újra és újra napirendre kerül az oltás kötelezővé tételének a kérdése, és az ehhez társuló kérdés is: kik azok, akik egészségügyi állapotuk miatt nem olthatók? Vagyis, kik azok, akiknél orvosilag indokolható az, hogy nem veszik fel a koronavírus oltást?

Több-kevesebb ellenjavallat minden vakcinánál van

Táblázatos formában mutatjuk be azt, hogy a Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcináknál mik az ellenjavallatok, vagyis azok az állapotok/betegségek, amelyek fennállása esetén egy adott vakcina nem adható be. Az egyes vakcináknál feltüntetett ellenjavallatok egyértelmű NEM-et jelentenek az adott vakcina beadását illetően. Kiemelendő, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagainál csak a készítmény „hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység” szerepel az ellenjavallatok listáján. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a múltban anafilaxiás reakciót mutatott valamelyik hatóanyaggal vagy segédanyaggal szemben, ami ezekben az oltásokban szerepel, akkor az adott oltás nem adható be.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Mennyi esély van arra, hogy a Pfizer és a Moderna vakcina sem adható be?

Egy gondolatkísérletet végezve: az első oltás felvétele előtt senki nem találkozhatott még mRNS alapú hatóanyaggal, hiszen ilyet korábban nem alkalmaztak, vagyis a hatóanyaggal szembeni, igazolt allergiás túlérzékenység kizárható. A segédanyagok vonatkozásában pedig elmondható, hogy elhanyagolhatóan csekély annak az esélye, hogy valaki „igazolással” rendelkezik arról, hogy ő valamelyik segédanyagra allergiás. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a különféle gyógyszerallergiák, például igazolt penicillin-allergia sem jelentenek „felmentést” a Covid-19 elleni vakcina alól, mert a Covid-19 elleni vakcinákban nincs az összetevők között penicillin.

És itt a gondolatkísérlet vége, levonható a következtetés, ami röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy: elvileg mindenki oltható (valamelyik oltóanyaggal, és az első oltással). A második oltásnál már árnyaltabb lesz a kép, hiszen ebben az esetben az első oltás által kiváltott anafilaxiás reakció például már ellenjavallatot jelenthet. Az anafilaxiás reakciók azonban meglehetősen ritkának bizonyulnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Pfizer oltások esetén egymillió dózisra esik 5, míg a Moderna esetén egymillió dózisra 2,5 anafilaxiás reakció.

A folytatásért KATTINTS IDE!

A hosszú Covid ellen is védhetnek az oltások

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.