COVID – Ennyi oltás szükséges a vírus ellen

A jelenleg uralkodó vírusváltozatok jellemzően enyhe megbetegedést okoznak, de hogy ősszel-télen mi jön, azt még senki sem tudja. Jakab Ferenc virológusprofesszor ezzel együtt azt tanácsolja, ne rohangáljuk három-négyhavonta vakcináért, évente viszont érdemes beoltatnunk magunkat a Covid ellen.

Ahogy arról a Promenad24 is hétről hétre beszámol, Magyarországon is egyre erősödik a koronavírus-járvány, egyre több és több fertőzöttet találnak, múlt héten már több mint 14 ezer fertőzöttet azonosítottak, miközben lassan 1500-ra emelkedik a kórházakban Coviddal kezeltek száma. A 2020-as és 2021-es évvel szemben ezúttal nyáron sem kímél minket a koronavírus, egy kisebb hulláma a kánikula ellenére is ki tudott alakulni, mint Európa más országaiban is. Mi a teendő, fel kell-e venni az újabb oltásokat? Erről is beszélt Jakab Ferenc virológusprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.

Jakab Ferenc kiemelte, a pandémia kapcsán már nem is feltétlenül érdemes hullámokról beszélni, hiszen a vírus folyamatosan köztünk van, itt is marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. Szerinte a szokatlan időpontban, nyáron tapasztalható felfutás oka, hogy a jelenleg domináns omikron-vírusváltozatok a legtöbbeknél viszonylag enyhe betegséget okoznak, így az emberek könnyen megfertőzik egymást anélkül, hogy tudnák, hordozzák a koronavírust.

vakcina

Fotó: 123rf.com

Ráadásul nem hordunk maszkot, gyakorlatilag elengedtük az óvintézkedéseket, tömegrendezvényekre járunk, utazgatunk, mint 2020 előtt. Rámutatott, könnyen megfertőződhet az is, aki akár már háromszor, négyszer oltott, de esetében az átlagosnál is enyhébb a betegség lefolyása.

“A legtöbb esetben a jelenlegi vírusvariánsok a náthához hasonló tüneteket okoznak, felső légúti panaszokkal, fejfájással, levertséggel, hőemelkedéssel. A jelenleg domináns változatok inkubációs ideje 3-4 nap, ami azt jelenti, ha egy igazolt fertőzöttel találkoztunk, de 5 nap után sem jelentkeznek nálunk tünetek, akkor megnyugodhatunk” – ismertette.

Ami a vakcinát illeti, Jakab Ferenc szerint a harmadik oltást mindenképp érdemes felvenni, hiszen nagymértékben csökkenti a súlyos lefolyású betegség esélyét.

Konkrét tanácsaiért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Nagy az ijedtség a COVID újabb hulláma miatt – Több megyében elfogytak az oltási időpontok

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.