Covid-19: miért pont 10 napig tart a karantén?

A 10 napos karantén mellett három tünetmentes nap kell, hogy valaki gyógyultnak számítson a Covid-betegség után. Valójában sok tényezőn múlik, hogy ki meddig marad fertőzőképes, súlyosabb betegek 20 napig is szórhatják a vírusokat, és idővel maga a kórokozó is „sérül, gyengül”.

Ha valaki a Covid tüneteit érzi magán, tesztelést a háziorvoson keresztül lehet kérni, de ha nem akar erre napokat várni, akkor elvégeztetheti saját költségére. Ha az eredmény pozitív, 10 napos karantén következik, majd az október végén kiadott új eljárásrend alapján, amennyiben a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető.

4 tipp – mit ne tegyünk a koronavírus karantén idején?

„Ökölszabály” szerint ugyanis már nem fertőzőképes. Mi történik ebben a 10 napban a szervezetünkbe jutott vírusokkal? Hogyan szűnhet meg a fertőzőképesség mintegy varázsütésre? A karantén lejárta után valóban tiszta lekiismerettel mehetünk emberek közé, hogy immár senkinek nem adhatjuk át a vírust?

További részletekről Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa beszélt >>

Ez a téma is érdekelhet! 

Videó – Kialakultak a karanténbetegségek

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.