Vizelettartási zavarra melyik gyógyszer a jó?

Egy új elemzés azt mutatja, hogy a vizelettartási zavarban szenvedő nők számára a rendelkezésre álló gyógyszerek több problémát okozhatnak, mint amennyit megoldanak.

Sokan azért hagynak fel a gyógyszerek szedésével, mert számos mellékhatást, többek között szájszárazságot és székrekedést okozhatnak.

A késztetéses inkontinencia hirtelen, gyakori, szinte visszatarthatatlan vizelési ingerrel jár, ami vizeletszivárgást és baleseteket eredményezhet. A megszokott kezelés általában életmódbeli változtatás, a medencetorna, a hólyagtorna és/vagy gyógyszer. Több különféle gyógyszer is létezik, amelyek önmagukban vagy kombináltan alkalmazhatók. Ezek a készítmények általában a hólyagösszehúzódást enyhítik, és a húgyhólyag működését javítják.

gy%25C3%25B3gyszer480

A Minnesotai Orvosi Egyetem kutatói az Annals of Internal Medicine április 10-i számában megjelent kutatásuk során 94 tanulmány elemzésével próbálták meghatározni ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát. Az egyes gyógyszereket akkor ítélték hatékonynak, ha a nők legalább 50 százalékos csökkenést tapasztaltak a késztetéses inkontinencia napi epizódjaiban. A kutatók a mellékhatásokat, valamint a mellékhatások következtében felfüggesztett gyógyszerszedést is összehasonlították. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszerek általánosságban hatékonyabban segítettek a nőknek száraznak maradni, mint a placebo, de a javulás nagyon kismértékű volt, és a nők gyakran hagytak fel a gyógyszerek szedésével a mellékhatások miatt.

„Mivel mindegyik késztetéses inkontinencia elleni gyógyszer viszonylag hatékony, a terápia megválasztásakor tekintetbe kell venni a szóba jöhető károkat is, és a nőket tájékoztatni kell a lehetséges mellékhatásokról” – foglalták össze a tanulmány szerzői.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: