Videojáték segíti a SM betegek neuro-rehabilitációját

A mozgássérültek, így a sclerosis multiplexben (SM) szenvedő betegek többsége is gyógytornára szorul. Azonban mára a járászavar, a kezek ügyetlensége, és az egyensúly is fejleszthető egy, a beteg mozdulatait elemző videojáték segítségével. Az eszköz lehetőséget nyújt az idegrendszeri betegségek miatt mozgássérültté válók életminőségének javítására.

A mozgássérült betegek neurorehabilitációjának fontos eleme a folyamatos gyógytorna és a hétköznapi mozgáskészség fejlesztése – tájékoztatott Dr. Jakab Gábor, az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai osztályának vezetője.

uzsoki

A betegek gyakran úgy érzik, hogy a rutin gyógytorna során látszólag haszontalan tornamozdulatokat végeznek el. A videojáték segítségével a gyakorlatok közben jól érzik magukat, hatékonyabbá, pontosabbá teszik mozdulataikat.

Mint a bemutatón látható volt, a videojáték segítségével komplex mozgásokat végez a beteg, pl. kerékpározhat, táncolhat, golfozhat vagy akár bokszolhat is. Az eszköz visszajelzései alapján a páciens játékos formában, a fáradtságot szinte nem is érzékelve fejleszti, újratanulja a régóta nem használt mozgásmintákat, ezáltal javítani lehet a betegek járását, egyensúlyát és kézügyességét is.

A mozdulatok eredményét a számítógép feldolgozás után jeleníti meg a képernyőn, és a beteg azonnal javaslatot kap a testtartása, valamint a célmozgásai módosítására.

A gyakorlatok tetszés szerint ismételhetők – folytatta a főorvos -, a betegek mégsem panaszkodnak unalomról, nem veszik rossznéven a türelmes és személytelen „edző” visszajelzéseit.

Az ún. „virtuális valóság” élményén alapuló módszert a világ számos országában alkalmazzák már az egészségügyben. A játék megvásárolható, de személyre szabott használata csak képzett gyógytornász szakvéleménye alapján, és utasításainak betartásával javasolt biztonságosan.

A mozgásminták újratanulása beépült a kórházban alkalmazott SM gondozási programba – mondta Dr. Jakab Gábor főorvos. A betegek számára orvosi ellenőrzést, szakpszichológusi konzultációt, gyógytornát és fizototherápiát is biztosítanak e komplex gondozás keretében.

A rendszeres mozgás késlelteti a kiszolgáltatott állapot kialakulását, javítja a betegek életminőségét, erősíti készségüket a folyamatos együttműködésre abban, hogy az SM-mel küzdők állapota ne romoljon tovább, a kór ugyanis a mozgás nehezebb koordinálásával jár, ami idővel akár kerekes székbe is kényszerítheti a beteget.

Nagyon fontos a lelki gondozás is, ezért a betegeknél nagy figyelmet fordítanak a mozgásérzékelős videojáték terápiában való alkalmazására.

A betegek jelenleg ezt a video-játékos terápiát a budapesti Uzsoki Utcai Kórház Neurológia Osztályán, és a nyíregyházi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumban próbálhatják ki.

Szerző: Szigethy Emma 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.