Videojáték segíti az SM betegek rehabilitációját

A járászavar, a kezek ügyetlensége, és az egyensúly is fejleszthető a beteg mozdulatait elemző videojáték segítségével.

Az eszköz lehetőséget nyújt az idegrendszeri betegségek miatt mozgássérültté válók életminőségének javítására. A betegek a játékot a budapesti Uzsoki Utcai Kórház Neurológia Osztályán, és a nyíregyházi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumban is kipróbálhatják.

A mozgássérült betegek neurorehabilitációjának fontos eleme a folyamatos gyógytorna, a hétköznapi mozgáskészség fejlesztése. A videojáték segítségével komplex mozgásokat végez a beteg, pl. kerékpározhat, táncolhat, golfozhat vagy akár bokszolhat is. Az eszköz visszajelzései alapján a páciens játékos formában, a fáradtságot szinte nem is érzékelve fejleszti, szinte újratanulja a régóta nem használt mozgásmintákat.

Javítani lehet a betegek járását, egyensúlyát és kézügyességét is. A mozdulatok eredménye számítógépes feldolgozás után a képernyőn jelenik meg, és a beteg azonnal javaslatot kap a testtartás valamint a célmozgások módosítására. A gyakorlatok tetszés szerint ismételhetők, a betegek nem panaszkodnak unalomról, nem veszik rossznéven a türelmes és személytelen edző visszajelzéseit.

Az ún. „virtuális valóság” élményén alapuló módszert a világ számos országában alkalmazzák már, és a közelmúltban, hazánkban is elérhetővé vált. A játék megvásárolható, de személyre szabott használata csak képzett gyógytornász szakvéleménye alapján, és utasításai betartásával javasolt. A gyógymód a budapesti Uzsoki utcai Kórház Neurológiai Osztályán, valamint a sclerosis multiplexes betegek nappali ellátását szolgáló, nyíregyházi SM Centrumban előre egyeztetett időpontokban, gyógytornász felügyelete mellett ki is próbálható.

gyerek12

„A betegek gyakran úgy érzik, hogy a rutin gyógytorna során látszólag haszontalan tornamozdulatokat végeznek el. A videojáték segítségével megfeledkeznek arról, hogy önellátásuk, függetlenségük javítása érdekében mozognak, egyszerűen csak jól érzik magukat, nem éreznek fáradtságot, motiváltak a gyakorlásra, miközben hatékonyabbá, pontosabbá teszik mozdulataikat. A mozgásminták újratanulása beépül a kórházunkban alkalmazott gondozási programba. A betegek számára orvosi ellenőrzést, szakpszichológusi konzultációt, gyógytornát és fizototherápiát is biztosítunk a komplex gondozás keretében” – mondta Dr. Jakab Gábor neurológus, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosa.

„A mozgássérültek, így a sclerosis multiplexes betegek többsége is gyógytornára szorul. A rendszeres mozgás segít abban, hogy az SM-mel küzdők állapota ne romoljon tovább, a kór ugyanis a mozgás nehezebb koordinálásával jár, ami idővel akár kerekes székbe is kényszerítheti a beteget. Nagyon fontos a lelki gondozás is, ezért örömmel fogadjuk a mozgásérzékelős videojáték terápiában való alkalmazását, valamint a hasonló hasznos kezdeményezéseket. Önzetlen támogató jóvoltából idén januártól már a nyíregyházi SM Centrumban is kipróbálható az eljárás” – tette hozzá Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

Forrás: