Memória(video)játék

A memóriafejlesztő videojátékok jobban fejlesztik a gyerekek problémamegoldó képességeit, mint a kognitív tréning, állítja egy új tanulmány.

A hagyományos videojátékokkal szemben a kifejezetten a memóriát fejlesztő videojátékok jelentős mértékben képesek fejleszteni a gyerekek úgynevezett dolgozó memóriáját, mondta Susanne M. Jaeggi, a tanulmány vezetője. Dolgozó memóriának nevezzük a rövidtávú memóriának azt a részét, melyet egy adott feladat megoldásához ideiglenesen használunk éppen. Például mikor egy összetettebb matematikai művelet megoldása során több lépcsőben végezzük el a számítást, a második lépés elvégzése közben észben kell tartanunk az első lépés részeredményét.

A fizikai edzéshez hasonlóan a szellemi gyakorláshoz is időre és kitartásra van szükség, ha komoly eredményeket akarunk elérni. A dolgozó memóriának nagy szerepe van az új ismeretek megszerzésében és az új készségek elsajátításában, nyilatkozta Jaeggi, a Michigani Egyetem posztdoktori ösztöndíjas hallgatója.

shutterstock_765038

A tanulmány során a kutatók 62 általános- és középiskolás gyerek dolgozó memóriáját vizsgálták memóriafejlesztő videojátékok segítségével. Aki jól teljesített a játék során, az egyre nehezebb feladatokat kapott, aki viszont gyengébben szerepelt, annak könnyebb feladatok következtek. Mint utóbb kiderült, a legjobban teljesítő gyerekek érték el a legmagasabb pontszámokat a három hónappal későbbi teszteknél, annak ellenére, hogy korábban semmilyen vizsgálati eredmény nem utalt arra, hogy ők esetleg jobb képességű tanulók lennének, mondta Jaeggi.

A tanulmány szerint nem bizonyított, de nagyon valószínű, hogy a videojátékokkal történő gyakorlás következtében javultak a gyerekek képességei. Jaeggi tanulmányát a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat online kiadásában publikálták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.