Videó – Gyermekei teljesítették Stephen Hawking nevében a jeges vizes kihívást

Felnőtt gyermekei teljesítették Stephen Hawking angol elméleti fizikus nevében a jeges vizes kihívást; a kezdeményezés éppen édesapjuk betegsége, az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) elleni harcot igyekszik támogatni.

A YouTube-on elérhető videón a 72 éves Hawking elmondja, hogy tavaly tüdőgyulladással küzdött, ezért nem lenne bölcs döntés a részéről, ha leöntetné magát egy vödör jeges vízzel, így gyermekei, Robert, Lucy és Tim teljesítik helyette a kihívást.

Hawkingot a világ egyik leghíresebb tudósaként tartják számon. A tudományos kitüntetések garmadájával rendelkező elméleti fizikus Oxfordban tanult, amikor huszonegy éves korában mozgatóidegi betegséget fedeztek fel nála. Az orvosai akkor mindössze két évet jósoltak neki. Az asztrofizika popsztárjaként emlegetett tudós évtizedek óta gépi lélegeztetésre szorul.

Az Ice Bucket Challenge az interneten terjedő, a világot hetek óta lázban tartó jótékonysági akció. Akit ismerősei kijelölnek a kihívásra, annak 24 órán belül jéghideg vízzel kell leöntenie magát vagy jeges vízben kell megmártóznia és mindezt videofelvétellel kell bizonyítania. Ellenkező esetben legalább 100 dolláros, az ALS gyógyítását támogató valamely szervezetnek szóló csekket kell kiállítania.

Az akció a degeneratív idegrendszeri elváltozás elleni harchoz kíván hozzájárulni: a betegséggel élők átlagosan 2-5 évvel élik túl a diagnózist. (MTI)

 

Forrás: