Veszélyes anyajegy

A testünk legkülönbözőbb pontjain található anyajegyek száma akár a 100-at is meghaladhatja. Bőrrákban ma 10.000 ember közül 12 hal meg.

Az ősi néphit szerint az anyajegy akkor keletkezik, amikor a kismamához hozzádobnak egy gyümölcsöt. Ha utána kap, akkor a gyümölcs formája kirajzolódik gyermeke bőrén.Ugyanez történik akkor is, ha a várandós anya megijed valamitől. A középkorban a két mell között megjelenő anyajegyeket a boszorkányság jeleként tekintették. De, vajon ezek a sötét színű foltocskák, melyeket anyajegynek hívunk, valóban az anyától származnak? A válasz, nem. Az anyajegyet nem lehet örökölni.

anyajegy

Az anyajegy nem más, mint a bőr szövettani elváltozása, lényegében egy bőrhiba. Az anyajegyek szövetszaporulatok, amik vagy az inreauriten vagyis még a terhesség alatt alakulnak ki, vagy pedig az életünk folyamán keletkeznek napfény hatására – tájékoztat Dr. Szokolai Erzsébet, bőrgyógyász.

Ez a bőrszöveti elváltozás tehát már embrió korunkban kialakulhat, de születésünk után is szerezhetünk újabbakat. Elsősorban akkor, ha sokat napozunk. A két típus között azonban szerkezetileg és élettanilag nincs különbség. Kialakulásakor tulajdonképpen az történik, hogy színanyagot hordozó pigmentsejtek rossz útra tévednek és egy ponton összecsomósodnak. Az anyajegy mérete lehet egy tűszúrásnyi, de akár több centiméter átmérőjű is.

Testünk bármely részén megjelenhet. Megfigyelések szerint leggyakrabban a törzsön alakulnak ki az anyajegyek. Kevésbé jellemző a végtagokon, ám ezek hajlamosak rosszindulatúvá válni. Az anyajegy komoly veszélyt jelenthet az ember egészségére, mert a sejtburjánzás hatására elrákosodhat, ezért évente egyszer legalább érdemes szűrésen részt venni. Bőrrákban ma 100.000 emberből 12 hal meg. Az elváltozott anyajegyek egynegyed részben óva inthetnek a szörnyű betegségnek.

Az az anyajegy, amelyik elkezd viszketni, ott már egty gyanú fel kell, hogy merüljön a betegekben. A formája elváltozik az anyajegyeknek, esetleg kicsit kiemelkedik. A színében barnás, a sötétebb barnától a világosabb foltok jelennek meg.

anyajegy

Dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész szerint, ha időben ellátjuk ezeket a veszélyes anyajegyeket, amelyekre vannak bizonyos jelek, melyek arra utalnak, hogy ez megindul a rosszindulatúság felé és ezt eltávolítjuk, akkor ebből nem fog melanoma kialakulni. Az anyajegy gyakran van olyan helyen, ahol folyamatos dörzsölés érheti. A gyulladás megelőzése érdekében ilyenkor is ajánlatosabb inkább eltávolítani. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik. Az anyajegyet ép bőrszegéllyel metszik ki, így lényegében egy biztonsági zonával távolítják el, majd a sebet bevarrják.

A kimetszett anyajegyet szövettanilag is megvizsgálják, hogy kizárják vagy éppen megerősítsék a sejtburjánzás gyanúját. Az anyajegyre csak egy pici heg emlékeztet majd, a veszélyforrás pedig megszűnt. Az anyajegy azonban nem csak egy egyszerű bőrhiba, hiszen a nyugati kultúrában a szépség jelképe is lehet. A modell iparban viszont mégis örökös dilemma marad el kell-e távolítani vagy sem.

Forrás: