Új módszer a harmadfokú égési sérülések kezelésére

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai egy gélszerű anyagot fejlesztettek ki, mely hozzájárulhat a súlyos égési sérülést elszenvedett bőr hegmentes gyógyulásához.

A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain olvasható beszámoló szerint az egérkísérletek igen bíztató eredményeket mutatnak, azonban a módszer emberi gyógyászatban való kipróbálása még várat magára. Mindazonáltal a speciálisan tervezett hidrogél serkenti a bőrben az új erek kialakulását, a szőrtüszőképződést, ami potenciális jelöltté teszi a sebesült katonák, és más égési sérülést szenvedett betegek ellátásában. A Sharon Gerecht és munkatársai által fejlesztett anyag víz alapú, benne háromdimenziós szerkezetet felvevő polimerek találhatóak meg. A munka a Johns Hopkins több tudományterületének összefogása nyomán született meg.

shutterstock_15326371

A harmadfokú égési sérülés tipikusan a bőr felső rétegétől az izomszövetig terjed. A kezeléshez összetett egészségügyi ellátás szükséges, és az esetek zömében hegesedés marad vissza. Az új módszer azonban szebb eredményeket hoz, mint a jelenleg rutinszerűen alkalmazott eljárások. Mivel az anyag a hagyományos értelemben gyógyszert nem tartalmaz, az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-engedélyezési Hivatal (FDA) vélhetően eszköznek fogja elismerni. A további teszteket követően várható a gyógyászatba való bevezetés, erre azonban még néhány évet várni kell.

Az Egyesült Államokban évente 100 ezer harmadfokú égési sérült kezelésére kerül sor. A gél kedvező hatása ellenére a pontos működési mechanizmust nem sikerült teljes egészében feltárni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.