Megéri a személyreszabott gyógyászat

A gyógyszeripari szakemberek szerint a személyre szabott egészségügy hosszú távon javíthatja a kezelések biztonságát és költségmegtakarítást is eredményez.

A következtetést a stockholmi Karolinska Institutet és a ScienceBusiness hírszolgálat által Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban végzett felmérés alapján lehetett levonni. A program keretében közel 600 akadémiai kutató, egészségügyi szakember, betegcsoport-képviselő, hatósági szakember és gyógyszeripari vezető adott hangot véleményének.

Az eredmények alapján a válaszadók 80%-a úgy véli, a személyre szabott medicina csökkenti a szakmai hibákat, 64% szerint pedig a kezelések eredményessének javulásához is vezet. A megkérdezettek mintegy 46%-a gondolja úgy, hogy a következő 15 év elteltével csökkenhetnek az egészségügyi kiadások, ugyanakkor 58% szerint a következő öt évben a kiadások növekedése várható.

60% egyetértett azzal az állítással, hogy ?a világos szabályozó irányelvek hiánya késlelteti az egyénre szabott egészségügyi termékek és szolgáltatások forgalombahozatali engedélyezését?, 45% pedig ?a kutatás és fejlesztés alulfinanszírozottságát? és ?a kutatási célok és a kutatási gyakorlat összehangoltságának hiányát? is az előrelépés jelentős akadályaként definiálta.7857Az egyénre szabott egészségügy fejlődésének és elterjedésének gyorsabbá tételéhez a válaszadók 80%-a szerint elengedhetetlen az európai államok együttműködése.

Carl Johan Sundberg, a Karolinska Institutet tudományos és társadalmi koordinátora úgy fogalmazott, a kutatás eredménye egyértelműen arra utal, hogy a személyre szabott egészségügy ?egy olyan fordulóponton helyezkedik el, amelynek alapvető hatása lesz a jövő gyógyszereinek hatékonyságára és árára.? Sundberg szerint ezzel a ?hagyományos gyógyászat diagnózisban, terápiában és rehabilitációban is alkalmazott ?ugyanaz a méret mindenkire passzol? típusú megközelítés? problémája is előtérbe kerül.

Sundberg úgy véli, ?a genetikával, vérrel és biomarkerekkel kapcsolatos tudásunk és az életmóddal összefüggő tényezők kombinálása ? a modern információtechnológiai eszközök felhasználásával ? óriási lehetőségeket ad az egészségügyben érdekeltek kezébe,? ezek kihasználásához azonban ?számos tudományos, társadalmi és gazdasági kérdés felvetésére van szükség.?

Forrás: