Új endometriózis gyógyszert engedélyezett az USA

2018 augusztusában jelenthet meg a piacon

Engedélyezte egy új endometriózis orvosság áruba bocsátását az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA). A gyógyszer a betegségből eredő közepes- és súlyos fájdalmak ellenszere. 2018 augusztusában megjelenhet.

Jóváhagyta egy új gyógyszer engedélyezését az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (Food and Drug Administration – FDA). Az elagolix (Orilissa) az első olyan orvosság, melyet az endometriózis közepes- és súlyos fájdalmai ellen fejlesztettek ki. A készítmény jelenleg elsőbbségi felülvizsgálat alatt áll, várhatóan 2018 augusztusában kerül a boltokba az Egyesült Államokban.

“Az elagolix jelentős előrelépést jelent azon nők életében, akik endometriózis miatt szenvednek, de az orvosok számára is, akiknek több lehetőségre van szükségük a betegség kezeléséhez” – mondta el sajtóközleményben Michael Severino orvos, az AbbVie vezető tudományos munkatársa, mely az elagolix előállítója. Két, 1700 nő részvételével készült tanulmányból származó adathalmaz – melyek rámutatnak, hogy mennyien szenvednek az endometriózis közepes mértékű és súlyos fájdalmaitól – támogatta az FDA jóváhagyását.

A tanulmányok során az elagolix csökkentette az endometriózis három leggyakoribb fájdalomtípusát: a napi menstruációs medencei fájdalmat, a nem menstruációs medencei-, valamint a szex közben érzett fájdalmat” – tudatta az AbbVie.

Ugyanakkor, a vállalat szerint az elagolix képes mérsékelni a csontok ásványsűrűségét. Ennek valószínűsége annál nagyobb, minél hosszabb ideig alkalmazza valaki a gyógyszert – s nem is fordítható teljesen vissza, miután a kezelést abbahagyták.

Az orvosságot szájon át kell bevenni, mindig nagyjából ugyanabban a napszakban. Étellel és anélkül is bevehető.

Az endometriózis gyakran krónikus kismedencei fájdalomként írható le, mely az ezzel küzdő nők mindennapi tevékenységeit nagymértékben befolyásolja” – mondta el Hugh Taylor orvos, a Yale Egyetem New Haven-i Egészségügyi Iskolájának kutatója. – “Azok a hölgyek, akik endometriózisban szenvednek, számos gyógyszeres kezelésen és műtéten is áteshetnek, hogy fájdalmaikat csökkentsék. Az FDA jóváhagyása most egy új lehetőséget ad az orvosok kezébe, hogy a fájdalom mértékének megfelelően javasolhassanak kezelést pácienseiknek” – tette hozzá.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.