Tudta, hogy a fogmosás életet is menthet?

Ki hinné, hogy hiába mosunk naponta akár háromszor is fogat, egészségesek a fogaink és fogínyünk, mégis számtalan baktérium, vírus és egyéb kórokozó élősködik szánkban.

A jó hír azonban az, hogy akinek a nyálkahártyája egészséges, könnyen ellenáll ezen betolakodóknak. Akiknek viszont nem – Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 60%-a – azoknál a fogíny környékén gyulladás következhet be, s fogínygyulladás lesz a vége: az íny duzzadt és vörös lesz és gyakran a fogaktól is eltávolodik.

A fogíny akár vérezhet is, illetve a betegség kellemetlen leheletet vonzhat maga után. A fogínygyulladás kiváltó oka lehet a nem megfelelő fogmosás, a legyengült immunrendszer, stresszes életmód illetve egyes vitaminok hiánya (B és C), és vashiány.

fog17

Az úgynevezett amalgán tömés (jellegzetes szürkés színű) is okozhat gyulladást, mert az amalgán higanyt tartalmaz. Ha az ínygyulladást nem kezelik, a fogak meglazulhatnak és akár ki is hullhatnak.

A fogínygyulladás természetesen megelőzhető, legegyszerűbb a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Érdemes rendszeresen eltávolítani a lerakódott fogkövet, a meglévő amalgántöméseket lecserélni, illetve ha lehet a dohányzást mellőzni.

A friss gyümölcsök és a magas rosttartalmú ételek fogyasztása segítik a fogak tisztítását, így fontos szerepet töltenek be a megelőzésben. Sokak szerint a fogínygyulladás mögött lelki problémák is állhatnak, így egy esetleges fogínyvérzést érdemes a lelki oldalról is megvizsgálni.

Például az almaecet is antibakteriális hatású, és jó segítség fogszuvasodás, szájszag, fogínygyulladás, esetén is. Legfontosabb hatóanyagai például a kálium, a kalcium, a vas, a magnézium és az A- és C-vitaminok. A kutatások eddig csak az antibakteriális hatást erősítették meg.

Tipp: fogszuvasodás, szájszag és fogínygyulladás esetén gargarizáljunk almaecettel, vagy hígítva igyunk belőle – egy pohár meleg vízhez egy teáskanálnyit adjunk!

Tény, hogy az egészséges, fehér fogak önbizalmat adnak. A patikákban és drogériákban számos gyulladáscsökkentő gyógynövény kapható, melyekkel érdemes öblögetni, illetve a belőlük készült teát rendszeresen fogyasztani. Gyulladáscsökkentő hatású többek között a kamilla, az aloe vera, a cickafarkfű és a mezei zsurló.

Tudta, hogy a fogmosás életet is menthet?

A fogínygyulladásban szenvedő betegek gyakrabban kapnak szívinfarktust mint az egészséges ínnyel rendelkező társaik – állítja egy friss spanyol tanulmány.

fogak44

A szívinfarktus kialakulását számos tényező elősegítheti: dohányzás, magas vérnyomás, érelmeszesedés, elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. Egy friss spanyol tanulmány azonban meglepően új rizikófaktort azonosított: a fogínygyulladást. A kutatók 149 ember adatait hasonlították össze. Közülük 72-en akut szívinfarktusban szenvedtek, míg 77-en kardiálisan egészségesek voltak.

A statisztikai elemzés alapján a szívinfarktus kialakulásában az alábbiak játszottak szerepet: életkor, nem, dohányzási szokások, vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinszint és a testmozgás. Továbbá szoros összefüggés mutatkozott a fogínygyulladás megléte és a szívinfarktus között.

A tanulmány nem ad magyarázatot, miért lehet ilyen szoros az összefüggés a fogíny egészségi állapota és a szívinfarktus között. Mindenesetre úgy néz ki, a fogaink és fogínyünk ápolása nem csak a szájhigiénia és fogászati szempontból fontos, hanem az életünket is megmentheti.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.