Vaspótló táplálás

Ahhoz, hogy kisgyermekünk számára megfelelő vastartalmú étrendet biztosítsunk, szüksége van napi három főétkezésre és két kisétkezésre. A megfelelő vastartalmú menü összeállítása.

Mindez nem csak a megfelelő energia és tápanyag ellátottság miatt fontos, hanem biztosítja a baba rendszeres és egészséges táplálkozását. Mindezen felül fontos a változatosság. Az egy és három év közötti gyerekek már igénylik, hogy különböző színű, állagú, illatú ételeket kapjanak.

Mennyi vasra van szükségünk?

– 6 hónapos korig napi 6 mg

– 6 hónapos – 3 éves kor között napi 8 mg

– 4 – 60 éves kor között napi 10-15mg

baba129

Hogyan állítsunk össze megfelelő vastartalmú menüt a baba számára?

Mind a három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon állati eredetű fehérjét. Ez lehet tejalapú ital, tejtermékek vagy hús, húskészítmény. Ha tejalapú italt adunk pl. reggelire, akkor már nem szükséges felvágottat, vagy sajtot adni, viszont ha csupán teát, vagy gyümölcslét adunk inni, akkor mindenképp adjunk húskrémet, májkrémet vagy sajtot a reggelihez.

Lehetőség szerint a reggeli és vacsora alkalmával adjunk kettő-kettő dl tejalapú italt, melyből a vas 70%-osan szívódik fel és ebédre húsféléket. Húsból az egyszeri adag 30-60g. Emellett adhatunk még joghurtot, sajtot is, 20-30g mennyiségben.

Minden nap három alkalommal adjunk zöldséget vagy gyümölcsöt. Szerepeljen naponta egyszer legalább a zöldség főzelék vagy friss zöldség formájában (pl. reggeli szendvics mellé paradicsom). A gyümölcsöket főként frissen reszelve, kis darabokra vágva adjuk, kerüljük a cukrozott befőtteket és gyümölcsleveket.

A heti menü tervezésekor ügyeljünk a következőkre:

– hetente három alkalommal adjunk burgonyát önállóan köretként vagy vegyes főzelékként (pl. paradicsomos burgonyafőzelék)

– hetente egyszer mindenképp adjunk halat (lehetőség szerint tengerit)

– hetente maximum egyszer adjunk tésztaféléket (pl. túrógombóc, milánói spagetti, stb.)

– két-három hetente mindenképpen adjunk májból készült ételeket

hal22

tehéntej helyett adjunk a babának vasban gazdag gyerekitalokat, melyeket külön az ő igényeik szerint állítottak össze

– Kerüljük a bő olajban sült, azaz rántott ételeket! Javasolt, hogy maximum kéthetente kerüljön a babamenübe.

Tojást hetente három darabot javasolt adni. Magas koleszterin tartalma miatt a tojássárgája nem tesz jót a babáknak.

Forrás: