Több mint 22 millió embert érint Európában a kezeletlen halláskárosodás

Az Unió lakosainak hallását vizsgáló jelentésből erre a megállapításra jutottak londoni professzorok.

Az Európai Unióban készített felmérést Emerita Bridget Shield és Mark Atherton professzorok, a londoni Brunel Egyetem dolgozói vezették.

A jelentés azt a következtetést vonta le, hogy kezeletlen halláscsökkenés következményeként évente 185 milliárd euró költség keletkezik az EU-ban. A társadalom termelékenységéből kiesnek a halláskárosodás által érintett emberek, az emiatt kialakuló munkanélküliség okán évente 55 milliárd euró esik ki az EU kasszájából.

Jelentős bizonyíték van arra, hogy a halláskárosodásban szenvedő emberek átlagosan szignifikánsan kevesebbet keresnek, mint a normális hallással rendelkező emberek. A kezeletlen halláskárosodásban szenvedő embereknél magasabb a munkanélküliségi ráta, mint a hallásvesztés nélküli embereknél – hangsúlyozza a Mindenamihallas.hu.

Fotó: 123rf.com

A kezeletlen halláscsökkenésnek számos negatív fizikai, mentális és társadalmi következménye van. A kezeletlen halláskárosodás depresszióhoz, magányhoz és társadalmi elszigeteltséghez vezethet. A kezeletlen halláskárosodásnak káros hatásai vannak a személyes és családi kapcsolatokra is.

A jelentés megállapítja, hogy a halláskárosodásban szenvedők 35%-a hallókészüléket használ. A hallókészülékek használata az életkorral és a hallásvesztés súlyosságával növekszik. A halláskárosodásban szenvedő európaiak 65%-a azonban nem használ hallókészüléket

A hallókészülékek használói boldogabbak, egészségesebbek és gazdagabbak, jobb általános életminőséggel rendelkeznek, mint azok a halláskárosultak, akik nem használnak hallókészüléket. A hallókészülékek felhasználói arról számolnak be, hogy általános életminőségük javulása és a hallókészülékek pozitív hatással vannak a családi kapcsolataikra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index