Tilos az elektromos cigi is?

A Franciaországban egyre divatosabb elektromos cigaretta használata is tilos lesz nyilvános helyen, nem árusítható 18 éven aluliak számára és ezentúl reklámozni sem lehet – jelentette be pénteken a francia egészségügyi miniszter.

Marisol Touraine a France Info hírrádióban azt mondta, hogy a kormány ugyanazt a szabályozást fogja érvényesíteni az e-cigarettára, mint a dohányzásra általában. Az új jogszabály életbe lépésének dátumát azonban nem jelölte meg.

"Az elektromos cigaretta nem ártalmatlan termék, ugyanazokat a szabályokat kell rá alkalmaznunk, mint amelyek jelenleg a dohányzásra érvényesek" – hangsúlyozta a miniszter. Az e-cigaretta teljes betiltását azonban nem tervezi a francia kormány, a termék ugyanis a miniszter szerint "jó eszköz arra, hogy a dohányzók abbahagyják a dohányzást".

leszokas

Franciaországban egy 2006 novemberi rendelet tiltja a dohányzást a nyilvános helyeken.

A miniszter a kormány megbízásából készült jelentés ajánlásaira támaszkodva tervezi betiltani az e-cigarettát a kiskorúak számára, illetve nyilvános helyen való használatát és reklámozását. Franciaországban több mint félmillióan használják rendszeresen a 2005-ben Kínában feltalált, a nikotinról való leszokásban segítő eszközt.

A pénteki dohányzásmentes világnap alkalmából a miniszter intézkedéseket helyezett kilátásba a terhes nők és a fiatalok dohányzása elleni harc érdekében. Marisol Touraine szerint ugyanis Európában a terhes nők közül Franciaországban dohányoznak a legtöbben. A miniszter azt is jelezte, hogy a kültéri helyeken dohányzásmentes területeket tervez létrehozni a kormány, például a játszótereken.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.