Szervátültetésre volt szükség az étrend-kiegészítő miatt

Az elmúlt öt évben legalább hat embernek volt szüksége szervátültetésre növényi eredetű étrend-kiegészítő okozta károsodás miatt Ausztráliában – közölte az ausztrál szervadományozásokat nyilvántartó hivatal.

A mutatók szerint 2011 óta legalább három vese- és három májtranszplantációt hajtottak végre olyan pácienseken, akik növényi eredetű étrend-kiegészítőktől lettek betegek.

Nick Shackel májátültetési specialista szerint a növényi kivonatokat tartalmazó tabletták egy része veszélyesen nagy mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat.

A zöld teában vannak vegyületek, amelyek túlzott bevitele előre megjósolhatóan májkárosodáshoz vezet” – mondta a szakember.

Shackel szerint a növényi eredetű étrend-kiegészítő miatti transzplantációk “elkerülhetőek” és figyelembe véve, hogy sokan szervhiány miatt nem esnek át a beavatkozáson, jó lenne, ha a rendelkezésre álló szervek olyanokhoz kerülnének, akiknél meg nem előzhető okai vannak a májkárosodásnak.

Sokat segítene a tájékoztatás

A szakember hangsúlyozta, hogy a fogyasztókat jobban fel kellene világosítani a növényi alapú étrend-kiegészítő kockázatairól.

A gyógyászati készítmények szabályozásával foglalkozó hivatal (Therapeutic Goods Administration) közölte, hogy számításba fogja venni a jelentést a termékek figyelmeztető címkéinek széles körű felülvizsgálatakor. Ausztráliában jelenleg mintegy 1200-an várnak máj- vagy veseátültetésre.

Forrás: MTI