Súlyos sorsok

A komoly sorscsapásokat és depressziós epizódokat átélt emberek könnyebben esnek búskomorságba, mint azok, akiket relatíve megkímélt a sors.

Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy az elsőként depresszióba eső emberek 30 százaléka, a korábbi depressziós múlttal rendelkezőknek pedig a 60 százaléka negatív élmény hatására újból visszaeshet. „Régóta közismert, hogy néhány ember másoknál gyakrabban él át mentális vagy fizikális problémákat.” – mondta George Slavich, a Kaliforniai Egyetem Cousins Központjának adjunktusa. „Például egyesek teljesen a padlóra kerülnek egy szakítás miatt, mások viszont nem. Tanulmányunk célja az volt, hogy beazonosítsuk a jelenséggel összefüggő tényezőket, és hogy megvizsgáljuk, a stresszel szembeni túlérzékenység szerepet játszik-e benne.”

A tanulmányhoz 26 depressziós férfit és 74 nőt kérdeztek ki a fiatal korukban elszenvedett tragikus eseményekről, valamint arról, hány alkalommal jelentkezett a betegség, és a vizsgálat időszakában mennyi stresszel kellett szembenézniük.

depresszi%2525C3%2525B348010

Slavich és munkatársai felfedezték, hogy a pillanatnyi stressz viszonylag alacsony szintje már kiváltotta a depressziót azoknál, akik 18 éves koruk előtt elveszítették legalább az egyik szülőjüket; illetve azok esetében, akiknél már többször jelentkezett korábban ez az állapot.

A Journal of Psychiatric Research című folyóirat online számában megjelent cikk felveti a kérdést, hogy a korai életkorban átélt szerencsétlenség és a megelőző depressziós epizódok mennyire növelik a stressz iránti érzékenységet. Lehetséges, hogy ők negatívan szemlélik saját magukat, vagy a világot, mely elhatalmasodik rajtuk nyomás hatására. Esetleg a sajnálatos eseményeknek élettani hatásuk van, mely lejjebb viszi azt a küszöböt, ahol a depresszió már megjelenik.

Forrás: