Rugalmas gerinc, könnyed mozgás

Harminc éves kor felett biztosan mindenkinek volt már negatív tapasztalata derékfájásról, vagy hátfájásról, esetleg mindkettőről. Ráadásul az egyre inkább elterjedt ülő, mozgásszegény életmód miatt ma már az ennél fiatalabb korosztály is érintett a problémában. Éppen ezért nem elég az, ha eljárunk mozogni, futunk, edzőterembe megyünk vagy úszunk egyet nyáron a Balatonban. Gerincünk és izmaink ennél speciálisabb odafigyelést igényelnek, amire a stretching és a preventív technikák nyújtják a megoldást.

Testünk harmonikus működésének elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelően flexibilis és rugalmas legyen. A vázizmok erejének, rugalmasságának, és az ízületek mozgástartományának összhangban kell lenniük egymással az optimális működéshez. A stretching nem más, mint a nyújtás és a feszítés együttese, különböző izom, ín, szalag nyújtási technikák összefoglaló neve. A módszer célja a harmónia fenntartása és/vagy újra kialakítása. A rövidült izmok speciális technikákkal való nyújtása és így a mozgástartomány növelése lehetővé teszi a harmonikus és optimális izomműködést. A stretching technikák alkalmazásával remekül csökkenthető a fájdalom és helyreállítható a megfelelő funkcionális szerkezeti egység. Ezeket a technikákat alkalmazhatjuk önálló terápiaként, de elengedhetetlen a sport tevékenységek utáni végzésük is. Számos különböző formája alakult ki, melyből gondosan kiválasztva, egyénre szabottan megtalálható a legmegfelelőbb technika, mely a legjobban segíti az egyén hajlékonyságának fejlődését, valamint megoldást nyújt arra, hogyan hozható vissza a már kibillent egyensúlyi állapot.

gerinc

Keszi Krisztina gyógytornász, manuálterapeuta és wellness trainer, az IWI Preventív gerinc és stretching kurzusának egyik szakmai vezetője szerint nem csak a helyes testtartás és az esetleges fájdalom megszüntetése érdekében szükségesek a nyújtási-feszítési technikák, ezen felül számos kedvező hatása van:

  • fejleszti és tökéletesíti az izmok feletti kontrollt, jobban oda tudunk figyelni az éppen megdolgozandó izmokra, így egyéb edzéseink is hatékonyabban lehetnek
  • növeli a teljesítőképességet, hiszen könnyedebben végzünk majd el egyes gyakorlatokat és növeli mozgástartományunkat is
  • megelőzi az időskori mozgástartomány-beszűkülést és a degeneratív funkcióvesztést
  • kedvező pszichés állapotot alakít ki, segít a relaxációban
  • véd a húzódásos és szakadásos sérülések ellen
  • megfelelően képzett szakember segítségével minden életkorban, egyénre- és problémára szabottan remekül alkalmazható

Preventív gs 01

„Éppen ezért tartom fontosnak, hogy legyenek itthon olyan képzett szakemberek, akik képesek egyénre szabottan, a vendégek korát és fizikai állapotát figyelembe véve összeállítani egyedi mozgásprogramokat.  Ezért indítottuk tanfolyamunkat is, gyógytornász és fitnesz óraadói tapasztalatunkat gyúrtuk egybe a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében” – mondta Keszi Krisztina.

Forrás: