Eddzünk jól

Helyesen edzeni nem is nehéz! Hozza ki legjobb formáját az edzőteremből!

Lassan véget ér a fürdőruha-szezon, a strandrajárók alakot formáltak, ám a várt siker gyakran elmaradt. Hogyan legyen ezentúl láthatóan eredményes? A megfelelő edzésmódszert válasszák ki segítségünkkel.
Két edzéstípust különböztetünk meg: az aerob és az anaerob módszert.
Az aerob1 edzés (például a kocogás, a kerékpározás, az aerobic, az úszás, taposógép, evezőgép, ellipszis tréner, valamint az egyre divatosabb spinning) állóképesség növelő, zsírégető hatású, jelentős mértékben nem növel izomtömeget. Ezek hosszan, de nem maximális erőkifejtéssel terhelik az izmokat, fogyás céljából ez az ideális edzésforma. A zsírégetés egy adott pulzusszám mellett a leghatékonyabb, ennek kiszámítása2 felesleges energiavesztéstől ment meg minket.


849Az anaerob3 edzésforma (például a rövidtávfutás, súlyzózás, testépítés, birkózás) célja az erőfejlesztés, a test- és izomtömeg növelés. Itt röviden, maximális erőkifejtéssel dolgoznak az izmok.
Egyik típusú kondicionálás mellett sem feledkezhetünk meg a nyújtásról (streching4).

Mozgásmódszerek
Hagyományos táncos aerobic: zenére dolgozik minden izomcsoport. Rendszeresen edzve javítja az erőnlétet és erősíti a szívet.
Továbbfejlesztése a step-aerobic: koordinál, a ?lépcsőzés? keményebben dolgoztatja meg a comb- és farizmokat.
Alakformáló aerobic: súlyzókat, gumiszalagot használnak. Előtte érdemes bemelegíteni, a kardioedzést5 így összevonhatjuk a zsírégetéssel. Az itt megspórolt időt használjuk fel az edzések közti pihenőnapokon!
Spinning: aerob edzés speciális kerékpáron. Zenére, csoportosan végezzük, hatásmechanizmusa6 sokrétű. A terhelési fokozat szabályozható, választhatunk Lance Armstrong vagy Sheryl Crow tempója közül is.

850Súlyzózás és kondigép: elsősorban izomnövelő. Nem árt egy profi tanácsa a kezdeti időszakban: mit, hogyan, mivel, mennyit. Ne minél nehezebbet, hanem sokszor és rendszeresen!
Pilates: a legkomplexebb7 módszer. Nem véletlenül alapja a kortárs tánctechnikáknak. Szülés előtt kifejezetten ajánlott, nem terheli meg a szervezetet.

A módszerek vegyesen is alkalmazhatóak, a zsírégetés mellett nem baj, ha közben alakot formálunk. Ne feledjük, hogy a helyes táplálkozás és életmód együttes közérzetjavító hatása is segíthet bennünket a legcsinosabb fürdőruha kiválasztásában!

Forrás: