Repülj, hogy élj?

Az WHO szerint évente több millióan halnak meg orvosi műhibák és kórházi fertőzések következtében, ezért a kórház sokkal veszélyesebbnek számít mint a repülés.

„Ha valakit most vennének fel bármelyik országban kórházba, egy a tízhez az esélye annak, hogy valamilyen hiba áldozatává válik ellátása során. Az egészségügyi műhiba következtében bekövetkező halálozás esélye pedig egy a háromszázhoz” – számolt be Liam Donaldson, a WHO frissen kinevezett betegbiztonsági megbízottja. Ezzel szemben repüléskor az utasok elhalálozásának valószínűsége csupán egy a tízmillióhoz. Donaldson szerint ez is jól mutatja, milyen sokat kell még fejlődnie az egészségügyi ellátásnak világszerte.

inkabb_repulj1

Évente több száz millióan kapnak kórházi fertőzéseket, amelyek több mint 50 százalékát meg lehetne akadályozni azzal, hogy az egészségügyi alkalmazottak szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítőszerrel kezet mosnának a betegek kezelése előtt. A WHO adatai szerint a fejlett országokban egy adott pillanatban egyszerre hét, a fejlődő országokban pedig tíz beteg kap legalább egy kórházi fertőzést. Minél hosszabb időt tölt egy beteg az intenzív osztályon, annál nagyobb a fertőzés kialakulásának kockázata, mert a katéter, a lélegeztető gép és a többi orvosi eszköz összefüggésben állnak a fertőzések magas előfordulásával.

Jelenleg körülbelül 100 ezer kórház követi a WHO műtétekhez ajánlott biztonsági ellenőrzőlistáját, amely a szervezet szerint 33 százalékkal csökkentette a műtéti szövődmények, és 50 százalékkal a halálozás kockázatát. Ha ezt az ellenőrzőlistát mindenütt használnák a világon, a becslések szerint körülbelül 500 ezer halálozást lehetne megelőzni.

Forrás: