Potenciazavarok!

Egy felmérés szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal. A merevedési zavar a legáltalánosabb, amely a magyar férfiak 10
százalékát, mintegy 400 ezer embert érint.

„Merevedési zavarnak, tehát erektilis diszfunkciónak azt nevezzük, hogy ha a férfiban a szexuális aktushoz szükséges merevedés nem jön létre vagy nem kellő fokú, vagy nem tart megfelelő ideig. Gyakori eltérés, amely az életkorral változik. Fiatal férfiakban is előfordul, 30 éveseknél 2-3 százalékban, idősebb korban, pl. 80 éveseknél a férfiak 50%-ánál jelentkezik ilyen panasz." – magyarázza Dr.Fischer Gábor, urológus.

Mivel egy hormonális szabályozás alatt álló, az érrendszert és idegrendszert is alkalmazó folyamatról van szó, éppen ezért a zavarok okai is sokrétűek lehetnek.

ondo1

„A leggyakoribbak a keringési zavarok, minden olyan állapot, ami a keringési rendszer betegségéhez, eltéréséhez vezet, az a merevedési zavar oka lehet: magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, dohányzás." – folytatta a doktor úr.

Idegrendszeri, anatómiai, hormonális, vagy pszichés okok szintén állhatnak a merevedési zavar hátterében. Gyógyszerek tartós szedése, stressz és dohányzás is okozhat problémát Fontos a pontos kórelőzmény felvétele a pszichiátriai és a fizikai vizsgálat is.

„A fizikális vizsgálat során nyilván egy urológus elsősorban húgyutakat vizsgál és keresi azokat az okokat, amelyek a tünetekhez vezetnek. 50 év feletti férfiaknál fontos a prosztata vizsgálata, de a fizikális vizsgálatba a vérnyomásmérés és a pulzusszámolás is beletartozik. Tehát közelebb juthatunk a megoldáshoz, ha ezeket ismerjük. Laborleletek között a vércukor vizsgálat, az u.n. lipidprofil és a reggeli tesztoszteron vizsgálat a fontos, és hogy ha ebben észlelünk eltéréseket, akkor lehet részletesebb hormonvizsgálatot kérni."

shutterstock_221563453

A merevedési zavarok kezelésének két fő iránya van. Az egyik, ha megtalálják, hogy mi az a betegség, probléma, ami ehhez a tünethez vezet, és azt kezelik. A másik, amikor a zavar tüneteit csökkentik, különböző szerekkel. Ez utóbbi megoldáscsoportba tartozik a gyógyhatású készítmények fogyasztása.

„A szájon keresztül szedhető gyógyszerekre az jellemző, hogy ezek u.n.foszfodieszterek, u.n. Enzimgátlók, tehát 1 olyan enzim gátlás révén érik el a hatásukat, aminek következtében az érfalak simaizomzata ellazul, az erek kitágulnak, bővebb lesz a vér beáramlása, és így jön létre a merevedés." – fejtette ki Dr.Fischer Gábor, urológus.

Az erekciós zavarról beszélni még mindig tabutémának számít. A férfiak sokszor még a szakorvosnak sem merik bevallani problémájukat. Pedig a segítség olyankor csak karnyújtásnyira van.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.