Pasiplasztika. A szépségért?

A nők plasztikai műtétei nem jelentenek újdonságot, akadnak azonban férfiak is, akik plasztikáztatnak. No, de mit?

A férfiakra kevésbé jellemző, hogy külsejük kifogástalansága túlzottan izgassa őket – vannak azonban dolgok, melyek őket sem hagyják nyugodni. Napjainkban egyre népszerűbbek és egyre több férfi is igénybe veszi a plasztikai beavatkozásokat – van, aki ráncait szeretné eltüntetni, más nőies melleitől szeretne megszabadulni. Melyek a leggyakoribb műtétek, melyeket a pasik is bevállalnak?

A belső harmónia részét képezi, hogy az ember a külsejével is elégedett legyen. A nőknél a férfiakat általában kevésbé zavarja, ha valami nem egészen olyan a testükön, amilyennek lennie kéne. Van, ami viszont kifejezetten zavaróvá és frusztrálóvá válhat.

Nőies emlők és mellizomplasztika

Ilyen például, ha egy férfinak a kor előrehaladtával, vagy kilók felszedésével „nőies” melle lesz, és ezt bizony kemény edzéssel sem lehet eltüntetni. Részben alkati okok, de hormonális problémák is okozhatják ezt. A nőies emlők megszüntethetők a felszaporodott mirigyállomány eltávolításával – egy kis metszésen keresztül -, vagy pedig zsírleszívással.

Férfiak is kérnek mellimplantátumot – persze nem olyat, mint a nők, ez ugyanis mellizom-implantátum, mely formásabb mellizmot eredményez.

Zsírleszívás, nyak- és hasplasztika

A férfiak is kényesek az alakjukra. Előfordul, hogy a diéta és az edzés sem segít, ilyenkor sor kerülhet zsírleszívásra. Leginkább a has, a combok, fenék, derék, a nyak, felkarok, térd környékén végzik.

shutterstock_65545996

Sokakat érint a meggyengült hasfal, a has bőrének lógása. Ez nagymértékű hízás vagy fogyás, vagy bizonyos műtétek következménye is lehet. A hasplasztikával eltávolítják a felesleges zsírszövetet és feleslegessé vált bőrt. Ezáltal feszesebb lesz a has, a deréktáj pedig karcsúbb.

Nyakplasztikát is kérnek a férfiak. Erre leginkább a felszaporodott zsírszövet miatt van szükség, illetve azért, mert a bőr lógni kezd. A nyak kontúrjának visszaállításához általában elég a zsírleszívás, a bőrfelesleget azonban olykor sebészeti úton kell eltávolítani.

A túlzott mértékben történt fogyás, illetve gyomorszűkítő műtét után olykor szükségessé válik az esztétikusabb látvány érdekében az úgynevezett Body Contouring, melynek lényege a megmaradt, nagy bőrfölösleg eltávolítása. Ez történhet a hason, háton, karokon, lábakon, arcon együttesen. Gyakorlatilag teljes testformálás történik.

Orr- és állplasztika

Az orr plasztikáztatása nem is olyan ritka, az állé azonban annál inkább. A kettőt olykor együtt végzik. Az állplasztika során eltávolítják az áll csontos többletét, az áll formáját implantátummal hangsúlyozzák. Az orr esetében a formát változtatják vagy a méretét csökkentik. Lehet módosítani az orrszárnyakon, magán az orr állásán, az orrcsúcs is formázható.

shutterstock_187186181

Szemhéjplasztika

Jellemző – különösen az idősebbeknél – a szemhéj korrekciója. Az öregedésnek a szemhéj megereszkedése természetes velejárója. El lehet azonban távolítani a kialakult bőrfelesleget és a zsírtáskákat, és megszüntetni a szemkörnyék puffadtságát a beavatkozással.

Arcplasztika, lézer és botox

Az arcfiatalítás a férfiak számára is fontos lehet. A mélyülő ráncok, a lógó arcbőr és nyaki bőr, a zsírlerakódás eltüntetésével máris üdébbé válik az arc. A plasztikával mérsékelni lehet ezeket, részben vagy akár teljesen is eltüntethetőek.

Ide tartozik a botox-kezelés is, melynek során a Botox botulinum nevű toxin beadásával ideiglenesen bénítják az arcon a mimikai izmokat, így az kevésbé tűnik ráncosnak. Elsősorban a szemöldökök közötti, a szemkörnyéki részen és a homlokon alkalmazzák.

Az arc fiatalosabbá tétele arclézer segítségével is történhet. Az arc bőrének felső rétege az idő előrehaladtával, de genetikai okok, napozás, táplálkozás, vagy a külső környezeti hatások okán is elveszítheti rugalmasságát. A kisebb ráncokon túl pigmentfoltok is keletkezhetnek.  Az arc lézeres kezelése során ezek eltüntethetők.

shutterstock_32506171

Nem mindennapi kérések

A különlegesebb, férfiak által kért plasztikai beavatkozások közé tartozik a fenék-  és a vádli-implantátum. A feneket a kívánt formájúra alakítják, méretét fenékplasztikával növelik, a páciens szilikon implantátumot vagy saját zsírt kap, melyet más testtájékáról szívnak le.

Vádli esetében általában akkor kérnek korrekciót, ha feltűnően eltér egymástól a két vádli. A formát és a nagyságot kell korrigálni, ilyenkor szilikonból készült implantátumot ültetnek be.

„Jogosabb” kérés a túlzott hónalji izzadás megszüntetése. Ezt Botox Botulinum toxin beadásával kezelik, a beavatkozás mindössze negyed óráig tart.

A toxin a beadásakor ideiglenesen bénítja a mimikai izmok mellett az izzadtságmirigyek kivezető nyílásait, ezáltal megszüntethető a hónalj és a tenyér erős izzadása – a hatása azonban 8 hónapig tart, utána újabb beavatkozásra van szükség.

Forrás: https://napidoktor.hu/