Őssejt kutatások – magyar orvosi világszabadalom

A világszabadalomnak számító fagyasztási eljárásról dr. Balogh István tájékoztatta az olvasókat. A Budapesti Újságban megjelent cikk folytatása alább olvasható.

Nemzetközileg is kiemelkedő eljárást tesztelnek Magyarországon, amely jelentősen segítheti az őssejtek felhasználását a gyógyító munkában. A tudományos világban is elismert hazai orvosi eredmények műhelye a budapesti KRIO Intézet.

Ma már 70-80 betegség gyógyítására lehet őssejteket használni. Elsősorban vérképzőszervi zavarok gyógyítására használják, de a kezelések már kiterjednek sok egyéb  betegségre. Gyógyíthatók például bizonyos autoimmun betegségek, illetve különböző, a regeneratív medicina keretébe tartozó betegség.

Előrehaladott szakaszban van a neurológiai sérülések és az I. típ. diabétesz kezelése az USA-ban.(vagyis már embereken tesztelik a módszert). Jellemző, hogy 1988-ban, amikor az első köldökzsinór őssejt  beültetést végrehajtották (azóta már több, mint 25.000 ilyen típusú  transzplantáció volt a világon), még úgy gondolták: 1/300.000 a valószínűsége, hogy bárkinek szüksége lehet őssejtre az élete folyamán. Ez a szám ma már 1/2000-re változott. Magyarországon egyébként a megszületett gyermekek 8%-nál vetetik le a szülők az őssejteket.

KRIO Intézet Magyarország első, és legnagyobb őssejt bankja, amely ún. családi bank. Ez azt jelenti, hogy az ott eltárolt mintákat az intézettel szerződésben álló családoknak tartják fenn, a mintákkal is  ők rendelkeznek. Több mint 10 000 mintát tárolnak Budapesten és Miskolcon. Ez a magyarországi őssejt állomány mintegy 80 százaléka.

Egyedülálló módon kiérdemelték az AABB (American Association of Blood Banks) minősítést, amely a minőségi kritériumok egyik legszigorúbb fokmérője, és Európában összesen négy országban találhatunk ilyen minősítéssel rendelkező bankot. A náluk tárolt mintákból már két sikeres beavatkozás történt Magyarországon.

Az intézet Európa negyedik legnagyobb szolgáltatója, és már hét sikeres beavatkozást mondhat a magáénak. Az őssejtekkel való gyógyítás vonatkozásában szinte naponta vannak új eredmények, például a HIV gyógyításának a lehetősége, vagy a neurológiailag sérült gyermekek kezelése. Néhány éve kezeltek egy HIV fertőzöttet, akinek leukémiája is volt.

Transzplantálták és kiderült, hogy a transzplantációra felhasznált őssejtek olyan mutációt hordoztak, amelyek elpusztították a HIV vírust. A beteg négy éve tünetmentes. A neurológiai sérültek kezelése pedig az egyik legnagyobb támogatott projekt az USA-ban, a Duke Egyetemen. Az oxigénhiányos környezetben született gyermekeket saját őssejtjeikkel gyógyítják.

Forrás: