Az elkötelezett őssejtek

Meg van írva az őssejtek sorsa? A felnőttkori őssejtek saját epigenetikai mintázattal rendelkeznek. Az epigenetikai változások számos betegség kialakulásánál fontos szerepet játszanak.

A FASEB Journal oldalain bemutatott tanulmány szerint a felnőttkori őssejtek saját epigenetikai mintázattal rendelkeznek, ami meghatározza, hogy az őssejt milyen érett sejtté fejlődhet. Az epigenetikai (tehát a nem DNS-ben kódolt) változások számos betegség, például az elhízás kialakulásának szempontjából alapvető, ráadásul anyáról gyermekre öröklődik.

Dr. George L. Sen és a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai arra keresték a választ, hogy az őssejtek miként képesek megújítani magukat, és hogyan képesek differenciálódni (egy adott érett sejt irányába elköteleződni).

mr4xtztc16

A folyamat feltárása akár a szövetek degeneratív rendellenességével járó betegségek gyógyítását is elősegítheti. A kutatók munkájuk során az őssejtek DNS– és hiszton-metilációs mintázatát térképezték fel. A DNS-hez, illetve az azt csomagoló hisztonokhoz megfelelő helyen kötődő metilcsoport szabályozza a gének kifejeződését – az őssejtek esetén ez a differenciáció folyamatának elmaradásában nyilvánul meg. Amikor ezt a jelölést molekuláris biológiai módszerek segítségével eltávolították, az őssejt elköteleződést mutatott.

Például a szóban forgó epigenetikai tényezők eltávolítása a bőr megújulásért felelős rétegében az őssejtek eltűnését vonja maga után, ami a differenciáció, ezen keresztül pedig a regenáció kiesését vonja maga után. Ugyanakkor természetesen nem szabad megfeledkezni a klasszikus genetikai tényezőkről sem, azonban a tanulmányban vázolt mechanizmus újabb szabályozó lehetőségeket ad a folyamathoz, melynek segítségével megmagyarázhatóvá válnak a sejtet érintő rövidtávú, örökölhető változások.

Forrás: