Orrjáró vírusok

Kutatók kimutatták, hogy az agyi rendellenességekkel összefüggő, a herpesz unokatestvérének számító vírus valószínűleg az orrüregen keresztül lép be a szervezetbe.

A kutatók a humán herpeszvírus 6 (HHV-6) kórokozót vizsgálták, annak a víruscsaládnak az egyik tagját, amelybe a genitális herpesz és az ajakherpesz is tartozik. A HHV-6 olyan agyi rendellenességekkel áll összefüggésben, mint a szklerózis multiplex, az encephalitis és az epilepszia egyik formája, valamint a háromnapos lázat is ez okozza a csecsemőkben.

A kutatást vezető Steven Jacobson neurovirológus elmondta, hogy ennek a vírusnak minden ember ki van téve, és mindenki találkozik vele gyermekkorában. Az esetek többségében teljesen ártalmatlan.

t9m25zfe1

A vírus agyba jutásának módja sokáig rejtve maradt, mivel intelligenciánk központját a vér-agy gát védi, amely számos kórokozót és vegyi anyagot kiszűr. Az azonban már korábban is ismert tény volt, hogy az influenza és a veszettség vírusa például az orrhoz kapcsolódó szenzoros hálózat felhasználása révén kerül a központi idegrendszerbe.

A kutatás során boncolásokból származó szöveteket vizsgáltak, köztük szklerózis multiplexes betegekét is. Bár a virális DNS az agy egész területén megtalálható volt, főként a szaglórendszerben, a szagok érzékeléséért felelős agyi területen összpontosult. A kutatók ezen kívül kimutatták a HHV-6 DNS-ét egészséges személyek, illetve szklerózis multiplexben szenvedő betegek orrnyálkahártyájában is. Ez arra utal, hogy valószínűleg az orrüreg ad otthont a vírusnak az egészséges és a beteg emberekben egyaránt.

9nbji5qu1

A kutatók azt is kimutatták, hogy a HHV-6 képes megfertőzni a laboratóriumban tenyésztett szaglóneuronokat védő OEC (olfactory ensheating cell) sejteket is, amelyek a szaglóneuronok növekedését segítik, és kapcsolatokat létesítenek az agyban. A szakértők úgy vélik, hogy a vírus ezeket a sejteket használhatja hídként a vér-agy gáton történő átjutásra.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikk szerzői hangsúlyozzák, hogy bár ez a vírus elősegítheti az agyi rendellenességek kialakulását, nem feltétlenül ez az elsődleges kórok. Jacobson szerint további kutatásokra lesz szükség ahhoz is, hogy kiderítsék, ez a vírus befolyásolja-e a viselkedést. Az új információk birtokában a kutatók megkezdhetik az újfajta gyógyszerek kifejlesztését a vírus ellen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.