Olcsóbb lenne a demencia kezelése, ha korábban ismernénk fel

Az Alzheimer-kórral, demenciával küzdő emberek csupán a felét diagnosztizálják a gazdag és kevesebb, mint egytizedét a szegény országokban. Ellátásuk ezért még nem elég szervezett és nagyon költséges.

Idén Budapesten rendezte meg világkonferenciáját a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI), amely éves jelentését mindig a betegség világnapján. A friss dokumentum szerint a nemzetközi közösség, a kormányok és maga a társadalom is csak kullog a demencia után, míg az állapot egyre több embert érint.

A társaság úgy véli, nem várhat tovább a demenciával élők egészségügyi-ellátásának átalakítása és fejlesztése.

„A demencia korai felismerése és kezelése jelentős, hosszú-távú gazdasági előnyökkel járhat az egészségügyben és a társadalmi rendszerekben” – fogalmaznak. A szakmai szervezet felhívja rá a figyelmet, hogy az Alzheimer-kór és az egyéb demenciák jelentik a 21. század legkritikusabb demográfiai kihívását, egészségi és társadalmi krízisét.

Jelenleg csaknem 900 millió 60 év feletti ember él a Földön, 2050-re pedig már 2 milliárdan lesznek. A demográfusok „szuperkorú társadalmakról”, olyan országokról beszélnek, ahol a lakosság több mint 20 százaléka 65 év feletti.

időskor

Az ADI becslései szerint 2015-ben 47 millió ember élt demenciával. Ez a szám 20 évente csaknem megduplázódik, 2030-ra eléri a 75 milliót és 2050-re a 131 milliót.

Az Európai Unióban közel 10 millióra, ebből Magyarországon 250 ezerre tehető a demenciával élő emberek száma. A betegségben érintett családtagoké ennek többszöröse, szerettük állapota az ő életüket is gyökeresen megváltoztatja.

A világméretű költségek a 2010-es világjelentésben közzétett 604 milliárd dollárról 818 milliárd dollárra növekedtek 2015-re. Ha az otthoni ápolás költségeit nem számoljuk, akkor a teljes közvetlen költségek a világ GDP-jének 0,65 százalékát emésztik fel.

Az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedőket, illetve gondozó családtagjaikat Magyarországon a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága segíti 1999 óta. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a demencia betegség, nem az időskor természetes velejárója. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tünetekkel, így korábban lehet diagnosztizálni a betegeket.

A demencia memóriazavarral, beszédproblémákkal, tájékozódási nehézségekkel jár, romlik a beteg ítélőképessége, megváltozik a személyisége, hangulata hirtelen ingadozhat.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.