Okostelefon szűrheti az elzáródott ereket a nyakban

Egy új tanulmány szerint egy okostelefon-videóval kimutatható lenne a nyakban lévő elzáródott ér, amely stroke-ot okozhat.

Az American Heart Association szerint a videók nem invazív módszert nyújthatnak a stroke kockázatának kitett emberek szűrésére.

A stroke-ok közel 87%-a ischaemiás típusú, ami akkor következik be, amikor a nyaki nyaki verőérben zsírlerakódások keletkeznek, és elzárják az agy vérellátását.

A stroke évente a stroke-ok 2-5%-a tünetmentes embereknél következik be, ezért a stroke kockázatának jobb és korábbi felismerésére van szükség” – mondta a vezető szerző, Dr. Hsien-Li Kao, a tajpeji Nemzeti Tajvani Egyetemi Kórház intervenciós kardiológusa.

Csapata arról számolt be, hogy az okostelefonon rögzített videó mozgáselemzése pontosan kimutatta a nyaki artériák szűkületét. A jelentés a napokban jelent meg online a Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

TIA, a stroke előhírnöke – Mi a teendő?

Ez egy izgalmas “heuréka” pillanat volt számunkra” – mondta Kao az Amerikai Szív Szövetség sajtóközleményében.

A meglévő diagnosztikai módszerek – ultrahang, CT és MRI – speciális orvosi képalkotó berendezésekkel és személyzettel történő szűrést igényelnek. Az okostelefonon rögzített videó elemzése nem invazív és könnyen elvégezhető, így lehetőséget adhat a szűrés fokozására. Bár további kutatásra és fejlesztésre van szükség, a felvételek és a mozgáselemzés távolról is megvalósítható, vagy akár egy letölthető alkalmazás is megvalósítható lehet” – magyarázta.

Kao megjegyezte, hogy a közvetlenül a bőrfelszín alatt található artériákban a véráramlás sebességében és mintázatában bekövetkező változások túlságosan finomak ahhoz, hogy szabad szemmel láthatóak legyenek. Csapata mozgásnagyítást és pixelelemzést használt, hogy okostelefonos videókon észlelje a bőrfelszínen a pulzus jellemzőinek apró változásait.

A vizsgálatban részt vevő 202 tajvani felnőtt mindegyike egyetlen kórházban részesült ellátásban. A vizsgálat kimutatta, hogy körülbelül 54%-uknak jelentős nyaki verőér-szűkületük volt, ami azt jelenti, hogy az artériájuk legalább félig elzáródott, ahogy azt az ultrahanggal diagnosztizálták. A többi résztvevőnél nem volt jelentős elzáródás.

A kutatók egy Apple iPhone 6 készülékkel 30 másodperces videókat készítettek a betegek nyakáról. A felvételek során a résztvevők a hátukon feküdtek, fejüket hátrahajtották egy eszközben, hogy minimalizálják a mozgást. A csapat azért használt régebbi modellű telefont, mert úgy gondolták, hogy ez elterjedtebb.

Új eljárás a hazai stroke-ellátásban

A videó mozgáselemző algoritmusa 87%-os pontossággal észlelte a szűkületet abban a csoportban, amelyet már ultrahanggal diagnosztizáltak.

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az okostelefonokon rögzített videó ígéretes megközelítés-e a stroke-szűrés felgyorsítására és növelésére” – mondta Kao. “A nyaki verőérszűkület mindaddig néma, amíg stroke nem következik be. Ezzel a módszerrel a klinikusok képesek lehetnek arra, hogy okostelefonnal felvegyenek egy videót a beteg nyakáról, feltöltsék a videókat elemzésre, és öt percen belül jelentést kapjanak. A nyaki verőérszűkület korai felismerése javíthatja a betegek kimenetelét.”

A betegek többsége, mintegy 79%-a férfi volt (átlagéletkoruk 68 év).

A vizsgálat korlátozott volt annyiban, hogy a résztvevők száma kicsi volt, és mindegyiküknél magas volt a szív- és érrendszeri esemény kockázata. Emellett a nyak hosszát és a nyakszöget nem elemezték, ami befolyásolhatja a videóelemzés eredményeit. Kao szerint a bőrszín valószínűleg nem korlátozza a kutatás szélesebb populációra való alkalmazását, mivel szabványos megvilágítási módszert alkalmaztak.

Családi hajlam is lehet az örökölt stroke okozója?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.