Nemcsak a pollen a bűnös

Ha allergiáról beszélünk, az emberek többsége szinte azonnal a parlagfűre, de legalábbis valamilyen virágporra vagy növényi pollenre gondol. Pedig nemcsak nyáron prüszkölhetünk.

Az allergiát nem véletlenül nevezik a civilizáció betegségének. A tünetek ugyanis jellemzően a szervezet védőreakciói, amelyekkel bizonyos ?ellenséges? anyagoktól szeretne megszabadulni: ezért tüsszentünk, ha por megy az orrunkba, ezért könnyezik a szemünk, ha homok száll bele, és ezért viszket a bőrünk, amikor egy szúnyogcsípéssel idegen baktériumok jutnak be. Az allergia az a betegség, amikor a szervezet valamitől összezavarodik és képtelen megkülönböztetni a káros anyagokat az ártalmatlanoktól, ezért azokra is ellenreakciókkal válaszol, amelyek egyébként nem okoznának problémát.

Minél civilizáltabb környezetben él valaki, annál nagyobb esélye van az allergia kialakulására, a nap mint nap minket érő környezeti hatásokra ugyanis a génjeink nem tudtak megfelelő sebességgel felkészülni. A levegőben, a vízben, a földön ? bárhol annyi új anyag van, hogy ezekkel az emberi szervezet csak nagy nehézségek árán tudja felvenni a versenyt, mígnem végül besokall, és extra védelemre kapcsol, ám ezzel kellemetlen napokat, heteket okoz a gyanútlan ember számára.10962Ha már kialakult a betegség, akkor azért, ha viszont még nem ismerjük fejből az összes növény virágzási idejét, akkor azért érdemes a kockázati tényezőket mindenképp csökkenteni. Melyek ezek?

A szövetekben milliónyi apró, szabad szemmel láthatatlan lény, atka bújik meg, leginkább a szőnyeget szeretik, ahova elszórják ürüléküket, majd ezt a lépéseinkkel felkavarjuk és a levegő részeivel együtt beszippantjuk. Emellett az évekig mozdulatlan padlószőnyeg alatt észrevétlenül gombák szaporodhatnak el, e kettő okozza a légúti megbetegedések legjelentősebb részét.

A légúti allergia egyik legjellegzetesebb kísérőjelensége a szemviszketés, ám nemcsak a por és pollenek okozhatják ezt. Ha probléma van a látásunkkal és hiúságból, vagy egyszerűen praktikus okokból a szemüveg helyett inkább kontaktlencsét hordunk, fokozott figyelmet kell a szem ápolására fordítani. Akárcsak a pollenallergia, ez sem feltétlenül az első irritációnál alakul ki, lehet, hogy éveken keresztül használja valaki ugyanazt a márkát, mire a szeme úgy dönt: elég!10963Ha tehát hirtelen könnyezni, viszketni kezd a szeme a megszokott lencse ellenére, mindenképp beszéljen szemészorvosával, és egy allergiavizsgálat után közösen döntsék el, milyen új lencsére, és ? figyelem! ? milyen új tárolófolyadékra kell átállni.

A végére hagytuk a leggyakoribb allergianemek közül a fémallergiát, amely a légutak és szem helyett a bőrön vált ki sokszor igencsak csúnya és kellemetlen tüneteket. Sok esetben nehéz felderíteni, mert nem mindenki a nyilvánvaló fémekre ? vas, arany, stb. ? allergiás. Nagyon sok kozmetikai szer tartalmaz minimális mértékben kobaltot és nikkelt, legtöbbször hajfestékekben, dezodorokban, tusfürdőkben találkozhatunk vele, nehéz felismerni a kiváltó okot és még nehezebb kikerülni azt. Utóbbit akár az evőeszközök is tartalmazhatják, vásárláskor tehát ezentúl jobban oda kell figyelni a ?nikkel-frei? feliratra, ezek veszélytelenek.

A nikkelallergiával gyakran párban jár a krómallergia, ami szintén viszketést okoz. Akkor kell gyanakodni, ha a lábfej környékén jelentkeznek a tünetek, mivel ezt a fémet a cipőgyártásban is alkalmazzák.

Forrás: