Nem okoz vakságot a zöldhályog?

A glaukóma, vagy zöld hályog az egyik legsúlyosabb szembetegség, amely esetén a látóidegrostok lassan, ám visszafordíthatatlanul pusztulnak el. Ha a kórt idejében nem ismerik fel, akár vakságot is eredményezhet.

„Az esetek többségében a korai felismeréssel és az időben elkezdett kezeléssel akár élete végéig is megmaradhat a páciens látása” – mondta Dr. Mark Fromer, a Lenox Hill Kórház szemésze és a New York-i Fromer Látásközpont orvos-igazgatója.

A glaukóma valójában nem is csak egy betegség, hanem olyan betegségek egy csoportja, melyek károsítják a szemet az aggyal összekötő látóideget. Kezelés nélkül a glaukóma idővel teljes vakságot is okozhat, és mivel a betegség hosszú ideig fejlődhet anélkül, hogy észrevehetnénk, ezért az orvosok gyakran hangsúlyozzák a rendszeres szemészeti vizsgálatok fontosságát.

Az amerikai Glaukóma Alapítvány szakértői szerint a zöldhályog legtöbb fajtája a szem belsejében megnövekedett nyomás, más néven az intraokuláris nyomás miatt alakul ki, bizonyos esetekben azonban kialakulhat úgynevezett normál nyomású glaukóma is, amikor a szem belső nyomásának megemelkedése nélkül károsodik a látóideg. „Bizonyos emberek egyszerűen csak hajlamosabbak a látóideg sérülésére” – jegyezte meg Dr. Fromer.

szem34

Akiknek a családjában már előfordult glaukóma, azoknál nagyobb valószínűséggel jelentkezik a szembetegség, mondta Dr. Gregory Harmon, a New York-i Glaukóma Alapítvány elnöke. 40 éves kor fölött egyre gyakoribb a glaukóma előfordulása. Nem véletlen, hogy a szűrővizsgálatok fontosságát a szemészek olyannyira hangsúlyozzák.

A szakemberek egyébként azt mondják, hogy a zöldhályog a látóideg sorvadása előtt, vagyis korai stádiumban az esetek 99 százalékában gyógyszerekkel, szemcseppekkel, különféle műtéti technikákkal, sőt lézerrel nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is. Akinek a családjában már előfordult glaukóma, annak fontos, hogy a szemnyomást legalább évente egyszer szemészeti vizsgálaton ellenőriztesse, tanácsolja Dr. Harmon.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.