Nem nőtt a HIV-fertőzöttek száma itthon – Ma van az AIDS Világnapja

Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált  prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000-beteg hal meg AIDS-ben.

A UNAIDS adatai alapján a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt. Az elmúlt 15 évben 35%-kal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84%-kal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek. Hazánkban a legfrissebb eredmények alapján az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált  HIV fertőzőttek száma. 1986-óta van lehetőség az anonim HIV szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, amely mindenki számára ingyenesen elérhető.

A kezelés valamennyi AIDS beteg és HIV fertőzött számára évek óta elérhető

A kombinált prevenció egyik fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről. A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött egyén testnedveinek közvetítésével, szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

stopaids

A fertőzés átvitele megfelelő odafigyeléssel és elővigyázatossággal elkerülhető

A kombinált prevenció másik fontos eleme a HIV-szűrővizsgálatok számának növelése, hogy minél előbb fény derüljön a fertőzöttség tényére. Magyarország több pontján, köztük az Országos Epidemiológiai Központban is mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat. Az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján a hét minden munkanapján lehet szűrővizsgálatra jelentkezni. Meghatározott időpontban várják a szűrésre jelentkezőket, a szűrést követően a vizsgálati eredmény 1 hét múlva vehető át.

Az AIDS Világnapra a vérvételi ambulancia hosszabbított nyitva tartással készül, december elsején 9-18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket. A vizsgálat eredménye másnap 13.00-óráig vehető át

Forrás: ÁNTSZ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.