Nem mozog a spermium, ha nincs elég D-vitamin!

Rég tisztában vagyunk azzal a jelenséggel, hogy a D-vitamin jelentősen befolyásolja a nők termékenységét. Néhány éve azonban már a tudósok is rámutattak, azóta pedig egyre több bizonyítékot is szereztek arra vonatkozóan, hogy ez az anyag a férfiak termékenységének szempontjából is ugyan ilyen fontos.

D-vitamin és hiánya

Meglepő ugyan, de a D-vitamin hiánya gyakoribb, mint gondolnánk. Nyáron az emberek még csak-csak kiülnek a napsütésbe, hogy a szervezetük képes legyen a D-vitamin előállítására. Télen, illetve a munkaidő alatt azonban a Nap a legtöbb esetben labdába sem rúghat. Ha pedig végre nyár van, akkor jön a döbbenetes meleg, és mi máris menekülünk a lakásba, bőrünket óvva hosszú ruhát veszünk, és ezzel el is vágjuk a megfelelő D-vitamin termelés útját.

Pedig ez az anyag fontosabb, mint hinnénk, és nem csak a csontjaink egészségének szempontjából, ahogyan azt az iskolában már megtanultuk.

Fotó: 123rf.com

Nem vitamin

Sokszor leírtuk már, de még mindig sokan nem tudják: a D-vitamin igazság szerint nem vitamin, hanem egy hormon. Ez pedig máris érthetőbbé teszi, hogyan lehetséges az, hogy a D-vitamin hiánya bizony hatással van a termékenységre, a férfiak esetében is!

Nem csak azzal járul hozzá a normál termékenységhez, hogy elősegíti az androgén hormonok, többek közt a tesztoszteron megfelelő termelését és szinten tartását, hanem a kalciummal közösen a spermiumok mozgékonyságáért is felel, ara is igen erős hatást gyakorol.

“D-vitamin hiányában már önmagában is sérülne a mozgékonyság, ám a kalcium homeosztázisára gyakorolt hatásával együtt már jelentősen képes befolyásolni ezt a tulajdonságot, mely kulcsfeltétele a normál termékenységnek. Ha ugyanis a spermiumok mozgékonysága nem megfelelő, akkor nemes egyszerűséggel nem képesek elég ideig, vagy megfelelő erőbedobással úszni, és nem érik el a petesejtet – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Fotó: 123rf.com

Pótlás

Mindenképpen fontos lenne, hogy a D-vitamint a megfelelő formában pótoljuk. Ez pedig két dolgot is takar. Egyrészt, hogy úgy tartózkodjunk napon, hogy a napsugarak érjék a bőrünket, miközben igyekszünk gondoskodni a leégés elleni védelemről. Ez nem egyszerű, hiszen a fényvédő krémek zöme fizikai védelmet nyújt, vagyis visszaveri a napsugarakat, ezzel pedig a D-vitamin képzését is befolyásolja.

A másik nagyon hatékony lehetőség a mesterséges pótlás, vagyis a tabletta szedése. Itt arra kell figyelni, hogy a D-vitaminnak a D3-vitamin formáját vigyük be a szervezetbe, ezzel ugyanis a hasznosulása sokkal jobb lesz. A kalcium pótlásáról is gondoskodni kell, ezt a két anyag ráadásul egymás felszívódását is elősegíti. A normál termékenységhez azonban még sok más anyag is kell (cink, réz, vas, C-vitamin, stb), melyeket érdemes egyszerre, szerves kötési formában (-citrát és -glükonát) bevinni a szervezetbe, hiszen így lesz a leghatékonyabb a hasznosulásuk (az említett kötési formákkal a hasznosulás akár 80%-kal is javul!). Ehhez keressünk komplex férfivitamint, és ne feledjük, hogy ez még csak az első lépés!

Egyrészt, mire a vitaminkészítmény kifejti áldásos hatását, sokszor hónapok is kellenek, mivel a spermatogenezis ciklikus folyamatában nem tudhatjuk, éppen hol tart a szervezet. Ezen felül nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott egészséges étkezésről sem, valamint a rendszeres mozgás is elengedhetetlen a normál termékenység megtartásához, visszaszerzéséhez.

A C- és D-vitamin segíthet, de mégis miért nem javul a férfiak termékenysége?

Forrás: https://napidoktor.hu/index