Nem csak a nők betegsége az ösztrogéndominancia

Ha azt mondjuk, ösztrogén, akkor a legtöbb embernek a nők ugranak be. Holott a férfiak szervezete is termeli ezt az anyagot, ami kifejezetten fontos szabályozó funkciót tölt be az erősebbik nem esetében is, és sajnos ezzel együtt az egyre elterjedtebb ösztrogéndominancia is érinti a férfiakat, ami ellen azonban lehet tenni.

Ösztrogén a férfiakban?

Igen, bár női nemi hormonnak nevezzük, ez az anyag a férfiak testében is megtalálható, az ő szervezetük is előállítja, akárcsak a progeszteront. Mi több, az ösztrogén koncentrációja a herékben a legnagyobb, mivel a termelés jelentős része itt történik – ezek kívül ösztrogént állítanak elő a mellékvesék, és zsírszövet is. Bár tény, hogy a nőkhöz képes a férfiak szervezetében jelen lévő ösztrogén kevés, szerepe annál fontosabb. Ez a szteroid a csonttömeg megtartásáért, a belső artériafalak megfelelő működéséért, vagy éppen a normál szellemi működésért is felelős.

„Az ösztrogén közeli rokonságban áll a tesztoszteronnal, lévén mindkét anyag szteroid, és bizony az ösztrogén szerepe a férfiak normál termékenységének fenntartásában is megvan – igaz, nem annyira markánsan, mint a tesztoszteron esetében” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Ha túl sok…

Az ösztrogéndominancia a férfiak esetében is egy valós gond, bár tünetei eltérnek a nőkétől. Az erősebbik nem esetében a kerek has, a mellek növekedése, illetve például az arcszőrzet növekedésének nehézségei vagy a spermiumtermelés romlása is ide sorolható.

vérvétel, labor

Az ösztrogéndominancia kialakulhat a nem megfelelő életmód következtében is, de sajnos betegség is lehet a kiváltója, így érdemes a problémával szakorvost felkeresni. Mi magunk pedig a tápanyagpótlással és az életmóddal tehetünk sokat a túltermelés ellen.

Xenoösztrogének és tápanyagok

Vannak olyan táplálékok, melyekben a növényi ösztrogének aránya magas, így ezeket érdemes kerülni ösztrogéndominancia esetében. A növényi ösztrogének, vagy xenoösztrogének ösztrogénazonos anyagok, így azokat a test a női hormonnak ismeri fel. Igen sok xenoösztrogént találhatunk a szójában, de sajnos a komló, így pedig a sör is bőven tartalmazza ezt az anyagot.

A test normál működésének helyreállítása révén a hormonháztartás is jó eséllyel helyreállítható, a kialakult probléma mérsékelhető. Ehhez az egészséges életmód, a változatos étkezés és a mozgás nagyban hozzájárul, de napjainkra sokszor már kevésnek bizonyul. A tápanyagpótlást kiegészíthetjük egy jó férfivitaminnal, melynek az alábbiaknak kell megfelelnie:

  • Férfiak számára legyen kialakítva, mivel az erősebbik nem tápanyagigénye eltér a nőkétől!
  • Összetett, komplex készítményt keressünk, melyben sok különböző anyag található, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.
  • Olyan készítményt keressünk, melyben az anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban vannak jelen. Ezek praktikusan a -citrát és -glükonát (pl.: cink-citrát; vas-glükonát) formát jelentik, ezekkel ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is javul.

Olvasd el ezt is!

A fitoösztrogének valóban ártanak a férfi termékenységnek?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.