Naponta 3 perc csak a fogakra!

A lakosság többsége nem mossa fogait rendszeresen, illetve a fogmosások átlagos időtartama nem éri el minimum felét sem.

Hazánkban az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy fogaira jelentős összegeket fordítson, ezért a legtöbben az ingyenes fogászati ellátást veszik igénybe. Természetesen ott sem minden ingyenes csak a foghúzás és az amalgánnal való tömés, ám a hiányos fogsor kényelmetlen és ínyvérzéshez, ínybetegségekhez vezethet, míg az amalgán esztétikai szempontból gyakran nem megfelelő.

A fogak két legfőbb ellensége

A fogak egy nagy ellensége a nem rendeltetésszerű használat. Sokan konzervnyitóként, vagy sörbontóként használják fogsorukat, pedig ez igen ártalmas lehet fogaik épségére. A másik ellenség a fogszuvasodás. Kialakulásának leggyakoribb oka a savas ételek, italok fogyasztása és a napi folyadékszükséglet cukros üdítőkkel való biztosítása.

A szájban található baktériumok lebontják a cukrot, glukózt, fruktózt, stb. A lebontás során a baktériumok savat termelnek, ami károsítja a fogfelszínt, tehát az egész napos folyadékpótlásra gyakorlatilag egyik cukrot tartalmazó üdítőital sem alkalmas káros mellékhatások nélkül.

fogak37

Tiszta fogsor, rendes ember

A hideg-meleg és a mechanikai hatások kerülése mellett, a naponta legalább kétszeri fogmosás a legbiztosabb módszer az egészséges fogak megőrzésére, azonban kizárólag a rendszeresség és a megfelelő ideig tartó, alapos fogmosás lehet hatékony.

Egy-egy alkalommal legalább 3 percig (ideális esetben 5 percig) szükséges fogat mosni a megfelelő tisztítóhatás eléréséhez, azonban vannak olyan helyek, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, ezért fogmosás után a fogselyem használata is javasolt.

Aki tapasztalatlan a fogselyem használatában, annak a fogorvosok inkább fogköztisztító kefék, a szájzuhany és szájöblítők használatát ajánlják, mivel a fogselyem nem megfelelő használata ínysérüléseket okoz.

A monotonitás következtében az emberek elveszítik időérzéküket, így 1 percnyi fogmosás után már nehéz megállapítani, hogy mennyi ideje folyik a tevékenység, ezért érdemes egy órát elhelyezni a fürdőszobában, ami segíthet a kellő ideig történő fogmosáshoz.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.