Minden neten vásárolt gyógyszer hamis?

Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt – ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak, amelyben a magyar hatóságok a magyar weboldalakról vásárolt gyógyszereket vizsgálták meg.

Az akció idején Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói csaknem 200 illegálisan működő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek. Ezek a weboldalak – amelyek hamis és illegális készítményeket árulnak – folyamatosan megtévesztik a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozzák a készítményeket, csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva – áll a NAV MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a vizsgált készítmények között találhatók férfiaknak szánt illegális és hamis potencianövelő készítmények, azokkal alkalmazandó gyógyszerek és hamis fogyasztószerek.

A próbavásárlásokkal beszerzett készítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Országos Gyógyszerészeti Intézetének (OGYI) laboratóriumában vizsgálták be. Egyértelműen kiderült, hogy minden készítmény hamis vagy illegális volt.

gyogyszer_billentyuzet

A hamis készítmények esetében az összetétel, a csomagolás, a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerekétől. Az illegális szereknek hatóanyaguk miatt nincs forgalomba hozatali engedélyük Magyarországon, ezért törvényellenes az értékesítésük.

A készítményekhez minden esetben csak idegen nyelvű tájékoztatót csatoltak, de Magyarországon gyógyszer kizárólag magyar nyelvű betegtájékoztató kíséretében forgalmazható.

Sok esetben nem a dobozon feltüntetett eredeti hatóanyag volt a készítményben.

Miután az összes vizsgált készítményről bebizonyosodott, hogy illegális vagy hamis gyógyszer, a GYEMSZI-OGYI feljelentést tesz az illegális weboldalak üzemeltetői ellen, és kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását.

A közleményben írtak arról is, hogy az akcióban a NAV szakemberei a Magyarországra érkező gyógyszerkészítmény-szállítmányokat is ellenőrizték, továbbá fokozottan figyeltek minden olyan csatornát, amelyen keresztül bizonytalan forrásból származó gyógyszer érkezhet az országba.

Ezen akciókban a pénzügyőrök ötezer hamis potencianövelőt találtak. A közterület- és piacellenőrzések, közúti, gépjármű és folyami ellenőrzések alkalmával 264 embert és öt gyógyszerkészítmény-szállítmányt vizsgáltak át, kilenc esetben pedig felderítést végeztek. A felderítéseken több mint 22 ezer tablettát foglaltak le.

gyogyszerek6

A Pangea akció összehangolt ellenőrzéseinek eredményeként világszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le 41 millió dollár (9,35 milliárd forint) összértékben. Ez az eredmény jelentősen meghaladja a 2012-es lefoglalási adatokat, akkor 3,75 millió gyógyszert találtak, 10,5 millió dollár (2,4 milliárd forint) értékben.

Egy hét alatt mintegy 522 ezer küldeményt ellenőriztek, ebből több mint 58 ezer csomagot foglaltak le. A lefoglalt készítmények között főként hamis rákgyógyszerek, antidepresszánsok, étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek szerepeltek. Ötvennyolc embert őrizetbe vettek, őket az illegális készítmények gyártásával és terjesztésével gyanúsítják.

Az online ellenőrzések révén 9610 hamis és forgalmazási engedéllyel nem rendelkező, gyógyszereket értékesítő weboldalt zároltak nemzetközi szinten, befagyasztották bankszámláikat, spames hirdetési rendszerüket is megszüntették. Az akció eredményeként 175 nyomozás folyik hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása miatt.

Az Interpol által koordinált Operation Pangea VI akcióban 99 ország vett részt. A hatodik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó, interneten zajló ellenőrzési sorozat célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.