Mi van a migrén háta mögött?

Friss kutatások szerint a hormonális változások állnak annak a hátterében, hogy a nőknél jóval nagyobb gyakorisággal jelentkezik a migrénes fejfájás, mint a férfiaknál.

Az amerikai Nemzeti Fejfájás Alapítvány adatai alapján az Egyesült Államokban nagyjából harmincmillióan szenvednek a migréntől, és csaknem háromszor annyi nő érintett, mint férfi. Amint arról dr. Michael Moskowitz, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának neurológia professzora beszámolt, a nők közötti ilyen magas fokú előfordulás hátterében a hormonális változások állnak. A migréntől szenvedő nők gyakran tapasztalják, hogy a fejfájás közvetlenül a menstruáció előtt vagy után jelentkezik, emellett a terhesség és a menopauza is befolyásolhatja megjelenését.

munkahelyi7

A fentiek mellett még – mind a férfiak, mind a nők esetében – egyéb tényezők is előidézhetnek migrénes rohamot. Az egyik ilyen az örökletesség, így akiknél a családban előfordul migrén, az számíthat rá, hogy nála is jelentkezni fog. A másik kockázati tényező a kor, leggyakrabban ugyanis 15 és 55 éves kor között jelentkezik a migrén, és az első roham többnyire negyvenéves kor előtt lép fel. Bizonyos egészségügyi problémák is generálhatják a fejfájást, ilyen a magas vérnyomás, a szorongás, a depresszió, a stroke, vagy az epilepszia.

Bár gyógymód jelenleg még nincs erre az állapotra, orvosi segítséggel kordában tartható a fájdalom. Számos gyógyszer kapható megelőzés és fájdalomcsillapítás céljából, emellett életmódbeli változásokkal is elérhető némi javulás.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: