Meglepő – Ez lehet az elhúzódó köhögés okozója

Nem csak bosszantó, de akár komolyabb betegségekre is figyelmeztethet a hetek óta tartó köhögés. Egy kevésbé ismert kiváltó okra is állhat a háttérben.

Jellegzetes tüneteket okoz

Fül-orr-gégészeti vonatkozású gyakori panasz az elhúzódó köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben az orrüregből a garat irányába lecsorgó váladék ingerli, irritálja a nyálkahártyát, emiatt a betegeknél köhögés jelentkezik.

  • a hátsó garatfali csorgás okozta köhögés jellegzetesen fekvő testhelyzetben rosszabbodik,
  • a köhögés mellett jellemző tünet a torokkaparás, amit napközben torokköszörüléssel, krákogással próbálunk enyhíteni,
  • a hátsó garatfali csorgást kiváltó októl függően előfordulhat a köhögés mellett orrdugulás, rossz lehelet, allergiás tünetek is.
köhög, tüsszent

Fotó: 123rf.com

Ez áll a háttérben

Egészséges személyeknél is termel váladékot az orrnyálkahártya, annak érdekében, hogy ne száradjon ki és emiatt ne legyen védtelen a kórokozókkal, a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben.

“Hátsó garatfali csorgás esetén azonban a termelődő váladék mennyisége megnő és hátrafelé, a garat irányába csorog. Ennek több oka is lehet, az érintettek többségénél krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll a háttérben, ami mögött fel nem ismert légúti allergiára, reflux, orrsövényferdülés vagy orrpolip meglétére derül fény a kivizsgálás során” – magyarázza dr. Moric Krisztina.

A köhögéscsillapító nem segít

Ha az elhúzódó köhögést hátsó garatfali csorgás okozza, akkor felesleges a köhögéscsillapító készítmények szedése. Ahhoz, hogy a köhögés elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni. Ha a panaszaink egy hétnél-tíz napnál tovább jelentkeznek, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti kezelésével a köhögés is meg fog szűnni.

Olvasd el ezt is!

A köhögés típusai: melyikre milyen gyógynövény hatásos?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.