Májgondok előtérben

A májrák gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Jelenleg a világon az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés.

Az esetek 80-90 százalékában májzsugor talaján alakul ki ez az elváltozás. Magyarországon évente 1500-1800 személy hal meg elsődleges májrákban és epeúti rosszindulatú daganatos megbetegedésben.

A vírus okozta idült májgyulladás (hepatitis B és C vírusfertőzés) 15-30 év alatt májzsugorhoz vezet. Jelenleg alkalmazott vírus ellenes kezelés rendkívül drága, hosszantartó (sok esetben egyéves) kezelés. Betegtől, az orvostól is sok türelmet igényel. Nem is minden esetben jár együtt a kezelés a betegek gyógyulásával. Nagyon lényeges ezért , hogy a terápia hatásosságáról véleményt alkothassanak a szakemberek. Erről tanácskoznak február 17-20. között a Hepatológia 2010. konferencia résztvevői.4460A tanácskozáson több előadás is elhangzik azokról az új modern biokémiai módszerekről, melyek alapján a kezelés hatásosságát előre meg lehet határozni,  és így a betegek mentesíthetők a hosszantartó, kényelmetlen beavatkozásoktól. Ez vezethet ahhoz a korszerű betegkiválasztási módszerhez, amely alapján ki tudják választani azokat a betegeket, akiknél a vírus ellenes terápia hatásos lesz, és az új antivirális készítmények birtokában személyre szóló kezelési terveket tudnak felállítani. Ezek az eredmények megerősítik az interferon-gamma alternatív terápiás lehetőségét is.

A tanácskozáson hepatológus, onkológus, sebész és radiológus szakemberek együttesen vitatják meg azokat a módszereket, mellyel e betegséget korán diagnosztizálni lehet, és azokat a terápiás beavatkozásokat, mellyel az idejében felfedezett májrák meggyógyítható. A radikális beavatkozás a sebészeti eltávolítás és válogatott esetekben a májátültetés.4461Ma már ?Magyarországon is alkalmazzák azokat az új komplex terápiás módszereket, amelyek abban az esetben is jelentős mértékben növelik a túlélési esélyt, amikor a sebészeti beavatkozások nem jöhetnek számításba? – hangsúlyozta prof. Fehér János, a hazai májgyógyítás nemzetközileg is elismert szakembere, a konferencia vezetője. A magyar egészségügy, az orvosok felkészültsége nem marad el a világ vezető országainak színvonalától, ezek a betegek  az egészségügyi szolgáltatások keretében  hozzáférhetnek a legkorszerűbb eljárásokhoz.

A konferencia előzeteséről, programokról, résztvevőkről bővebben itt olvashat!

Forrás: