A legjobb gyógynövények a máj egészségéért

Világszerte sokan élnek a májat érintő betegségekkel, többek között májzsugorral, nem alkoholos zsírmájbetegséggel (NAFLD), alkoholos májbetegséggel, májrákkal, májelégtelenséggel és hepatitisszel.

A májbetegségek évente közel 2 millió ember halálát okozzák világszerte. A májbetegségek kockázati tényezői közé tartozik a nagymértékű alkoholfogyasztás, a magas vércukorszint, az elhízás, a magas vérnyomás, a vírusok, az emelkedett triglicerid- és koleszterinszint és még sok más tényező.

A májbetegséget többféleképpen kezelik, többek között gyógyszeres kezeléssel, táplálkozási terápiával, immunterápiával, életmódváltással, sebészeti reszekcióval, sőt végstádiumú májbetegség esetén májátültetéssel is.

A szokásos kezelések mellett sokan fordulnak alternatív terápiákhoz, köztük gyógynövény-kiegészítőkhöz is, a máj egészségének javítása és védelme érdekében.

Foto:wikipedia.com

1. Máriatövis (szilimarin)
A gyakran máriatövisnek nevezett szilimarin a máriatövis (Silybum marianum) magjából kivont vegyületek csoportjából áll, beleértve a szilibint, a szilikristint és a szilidianint. A máriatövist már több mint 2000 éve használják az epeúti és májbetegségek kezelésére, és a kutatások szerint májvédő tulajdonságokkal is rendelkezhet. A szilimarin erős antioxidáns hatással rendelkezik, és elősegíti a májsejtek regenerálódását, csökkentheti a gyulladást, és előnyös lehet a májbetegségben szenvedőknek. 

Egyes tanulmányok például azt mutatták, hogy a szilimarin-kiegészítő szedése segíthet a májbetegség progressziója elleni védelemben, meghosszabbíthatja az életet az alkoholos májzsugorban szenvedőknél, és javíthatja a májbetegségben szenvedők általános életminőségét.

A szilimarin biztonságosnak tekinthető, és még nagy dózisban alkalmazva sem társították káros mellékhatásokkal.

6 féle májgyulladás: a hepatitisz típusai, és tünetei

2. Ginseng
A ginzeng egy népszerű gyógynövény-kiegészítő, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert.

Számos állatkísérlet bizonyította, hogy a ginzeng antioxidáns hatású, és segíthet megvédeni a vírusok, toxinok és az alkohol által okozott májkárosodástól. Ezenkívül fokozhatja a májsejtek regenerálódását műtét után. Mi több, néhány humán vizsgálat kimutatta, hogy a ginzengkezelés javíthatja a májfunkciót, és csökkentheti a fáradtságot és a gyulladást májbetegségben és májműködési zavarban szenvedő embereknél .

Például egy 2020-as, 51 férfin végzett vizsgálat, amelyben a májkárosodást jelző, emelkedett alanin-transzamináz (ALT) szinteket mértek, megállapította, hogy azoknál, akik 12 héten keresztül napi 3 gramm ginzeng kivonatot szedtek, a placebocsoporttal összehasonlítva jelentősen csökkent az ALT szintje.

A gamma-glutamil-transzferáz (GGT) szintje, a májkárosodás másik markere szintén jelentősen csökkent. A ginzeng azonban reakcióba léphet a gyógyszerekkel, ami májkárosodáshoz és más potenciálisan veszélyes mellékhatásokhoz vezethet.

édesgyökér 2

Foto:pixabay.com

4. Édesgyökér
Bár az édesgyökérről (Glycyrrhiza glabra) gyakran az édesség jut eszünkbe, valójában egy erős gyógyhatású gyógynövényről van szó. Az édesgyökér gyökere tudományos vizsgálatokban gyulladáscsökkentő, vírusellenes és májvédő hatásúnak bizonyult. Az édesgyökér fő aktív összetevője a glicirrizin nevű szaponinvegyület, amelyet a hagyományos kínai és japán gyógyászatban gyakran használnak számos betegség, többek között májbetegségek kezelésére. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az édesgyökérkivonattal történő kezelés előnyös egyes májbetegségekben szenvedőknek.

Egy 66, zsírmájbetegségben szenvedő emberen végzett vizsgálat szerint a napi 2 gramm édesgyökér-kivonat 2 hónapon át történő pótlása jelentősen csökkentette az ALT- és AST-értékeket a placebokezeléshez képest. Egy másik kis vizsgálatban 6 egészséges ember 12 napon át minden este vodkaivás előtt glicirrizinkészítményt szedett, 6 ember pedig 12 napon át csak vodkát ivott esténként.

A csak vodkát fogyasztó csoportban a májkárosodási markerek, köztük az ALT, AST és GGT jelentősen megemelkedtek. A glicirrizincsoportban ezek a markerek nem emelkedtek szignifikánsan, ami arra utal, hogy a glicirrizin segíthet megvédeni az alkohol okozta májkárosodástól.

Sajnos egyes emberek érzékenyebbek az édesgyökérre, és az édesgyökértermékek nagy dózisú használata veszélyes mellékhatásokhoz vezethet, beleértve a magas vérnyomást és az alacsony káliumszintet a vérben.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.